IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

От ЧЕЗ подчертават, че спазват българските закони и оказват пълно съдействие на проверяващите органи

21:43 | 16.03.13 г. 62
Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

Върховната административна прокуратура (ВАП) е препоръчала лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет, съобщи в ефира на bTV главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че прокуратурата започна проверка и в трите електроразпределителни дружества в края на февруари. Още тогава Цацаров изрази мнение, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е упражнила достатъчно контролни действия върху предприятията.

Днес той потвърди съмненията си и каза, че енергийният регулатор “не е действал като регулатор, а като регистратор”. „Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия. Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани”, поясни той.

В следствие от прокуратурата са отправили две предложения - да се осъществят административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано нарушение и лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет.

“Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от ДКЕВР. Налага се като извод, че ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Резултатите в ЕРП-тата могат да ни насочат към самия орган, т.е. ДКЕВР”, каза още Сотир Цацаров.

Регулаторът се съобрази с искането на бившия премиер Бойко Борисов и започна процедурата по отнемането на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД още в средата на миналия месец заради 17 акта за нарушения на компанията. Още тогава прокуратурата се обяви в подкрепа на такава процедура.

Дни по-късно от компанията изпратиха становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза и отхвърлиха доводите на регулаторния орган като неоснователни.

В тази връзка от ЧЕЗ изпратиха заявление до медиите, в което посочват, че са спазвали, спазваме и ще продължат да спазват законите на България и на всички страни, в които работят.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Ако могат да ни осъдят после за повече пари, значи ще стане работата! - Да се угоди на хорицата де, "дето протестират" ;))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Сините камъни
преди 11 години
Служебното правителство има ли пълномощия за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 11 години
няма да им го отнемат - а и те не са виновни : кучето скача според тоягата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Е а дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още