IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

От ЧЕЗ подчертават, че спазват българските закони и оказват пълно съдействие на проверяващите органи

21:43 | 16.03.13 г. 62
Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

Върховната административна прокуратура (ВАП) е препоръчала лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет, съобщи в ефира на bTV главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че прокуратурата започна проверка и в трите електроразпределителни дружества в края на февруари. Още тогава Цацаров изрази мнение, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е упражнила достатъчно контролни действия върху предприятията.

Днес той потвърди съмненията си и каза, че енергийният регулатор “не е действал като регулатор, а като регистратор”. „Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия. Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани”, поясни той.

В следствие от прокуратурата са отправили две предложения - да се осъществят административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано нарушение и лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет.

“Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от ДКЕВР. Налага се като извод, че ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Резултатите в ЕРП-тата могат да ни насочат към самия орган, т.е. ДКЕВР”, каза още Сотир Цацаров.

Регулаторът се съобрази с искането на бившия премиер Бойко Борисов и започна процедурата по отнемането на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД още в средата на миналия месец заради 17 акта за нарушения на компанията. Още тогава прокуратурата се обяви в подкрепа на такава процедура.

Дни по-късно от компанията изпратиха становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза и отхвърлиха доводите на регулаторния орган като неоснователни.

В тази връзка от ЧЕЗ изпратиха заявление до медиите, в което посочват, че са спазвали, спазваме и ще продължат да спазват законите на България и на всички страни, в които работят.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Пак каруцата е пред коня и "мислим решение" ! - А да попитам аз: Какво прави тук този "инвеститор, който е известен с ниския си морал и с други все лоши неща."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
ДКЕВР е бушон :)За затвора са политическите шайки, които са прокарвали тези безобразни сделки!Нали се сещате, че хората в ДКЕВР са просто едни политически назначения, а самия 'регулатор' действа по поръчка.Идеята е, когато нещата минат границата на търпимост първият удар да бъде насочен към 'регулатора', а не към кукловодите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Много точно ! Макар че едва ли ще се стигне до там - поне последно като Президента ходи последно в Брюксел излезе съобщения че се срещал с премиерите и на Австрия и на Чехия по темата . Но че всички от ДКЕВР са за затвора - спор да няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Има истина и в това, което казваш НО все пак това случва с инвеститор, който е известен с ниския си морал и с други все лоши неща. Може да чуете хубави неща за ЧЕЗ само от чешкия премиер или президент. Значи това трябва да е сигнал не към всички инвеститори а само към тези, които са толкова арогантни като ЧЕЗ, правят системни нарушения на подписаните договори за да източват средствата навън. Разбира се че не са единствените в България но все някой трябва да послужи за пример и на останалите и в този случай ЧЕЗ изтеглиха "късата клечка". Между другото струва ми се че това стана режисирано.Защо когато стане дума за недоволство срещу монополите негодуванието на хората се насочи срещу едни а други умишлено не се споменаваха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
След дъжд качулка.Всякакви действия по отнемането на лиценза на ЧЕЗ ще е във вреда на страната ни. Ние показно ще изгоним голям инвеститор. Това ще е сигнал за останалите да не припарват до нашата афромангасарска държава.Да, има проблем, но той трябваше да се реши много отдавна. Не са виновни ЧЕЗ, а ДКЕВР. Ако ДКЕВР си беше свършил работата, всичко щеше да е наред. Защо не се изгонят всички некадърници и връзкари във ДКЕВР?Или пък ... не се ли крие нова далавера пред простия поглед на българския селски народ?! Отнемат лиценза на ЧЕЗ и го дават на ***, които видно имат интереси в енергетиката. Държавата не спира да се мутренизира, не спира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Чудесно!Това е една от първите победи на гражданското общество след 1995г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Още повече..Мисля, че нарочно се вдига голям ШУМ около някакви мними или не дотам сериозни нарушения на ЕРП за да се отклони вниманието на обществото от истинските причини за цените на тока: далаверите в производството, износа и ВЕИ("зелена енергия")!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Ибн ал Кан
преди 11 години
И аз си мисля, че няма да им го отнемат(лиценза). По-скоро чехите сами ще се махнат!Тия ще им издърпат публично ушите, а ония ще им обещаят, че "повече няма да правят така".Изборите ще са минали, парите ще са дадени и натам - както досега :(Първо, за безобразията в енергетиката далеч не са прична само ЕРП и още по-малко чешкото участие там! *** е съсобственик на големи дялове и чехите са изтъпанчени, като "лошите чужденци".Второ, големите далавери са в производството, амер. ТЕЦове, износа на ток и 'зелената енергия'.Там има милиардни интереси и лично аз съм песимист, че някой ще изпусне кокала.Интересите са американски, турски, руски и на местни гангстери!Нали се сещате, че който им дърпа кокала ще получи шамар зад врата?Просто, това е съдбата на марионетните държави! :( ((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още