IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

От ЧЕЗ подчертават, че спазват българските закони и оказват пълно съдействие на проверяващите органи

21:43 | 16.03.13 г. 62
Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

Върховната административна прокуратура (ВАП) е препоръчала лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет, съобщи в ефира на bTV главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че прокуратурата започна проверка и в трите електроразпределителни дружества в края на февруари. Още тогава Цацаров изрази мнение, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е упражнила достатъчно контролни действия върху предприятията.

Днес той потвърди съмненията си и каза, че енергийният регулатор “не е действал като регулатор, а като регистратор”. „Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия. Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани”, поясни той.

В следствие от прокуратурата са отправили две предложения - да се осъществят административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано нарушение и лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет.

“Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от ДКЕВР. Налага се като извод, че ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Резултатите в ЕРП-тата могат да ни насочат към самия орган, т.е. ДКЕВР”, каза още Сотир Цацаров.

Регулаторът се съобрази с искането на бившия премиер Бойко Борисов и започна процедурата по отнемането на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД още в средата на миналия месец заради 17 акта за нарушения на компанията. Още тогава прокуратурата се обяви в подкрепа на такава процедура.

Дни по-късно от компанията изпратиха становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза и отхвърлиха доводите на регулаторния орган като неоснователни.

В тази връзка от ЧЕЗ изпратиха заявление до медиите, в което посочват, че са спазвали, спазваме и ще продължат да спазват законите на България и на всички страни, в които работят.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Доколкото знам сградната инсталация не е собственост на топлофикация, а е 'обща част' от сградата, т.е. на всички собственици.Всъщност, според мен големият проблем не е в Топлофикацията, а 'черната дупка' на разпределението на енергията, като мине абонатната станция.И никой не го назовава, но това е въпрос регулиран от Закона за етажната собственост.В тези нерегулирани отношения се наместват едни паразитни фирми самонарекли се "топлинни счетоводители".И нарочно въпросът стои нерешен, като е оставен да бъде повод за конфликт м/у комшии.Забележете!Проблеми с плащане на парното няма в:1. Нови блокове с "хоризонтална"(един топломер на пред вратата на жилището), а не "вертикална" отопл. инсталация!2. И там където собствениците (мисля, че имаше такъв случай в Перник) решиха да плащат и делят на кубатура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Във Варна специално, хората не са така будни като във София например. Причината е може би, че съзнават че никой няма да им обърне внимание. Така наречените национални медии, всъщност са си Софийски. Дори последните мащабни протести бяха отразени далеееееч по слабо от рехавите /в сравнение с Варненските/ Софийски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това се случва само и единствено в ДЪРЖАВНООБЩИНСКАТА топлофикация София . Не съм чул нито за скандали в Пловдив - EVN , нито в Варна - Далкия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Париците са закрепостени към земята /сградната инсталация :D:D/ и тъй като тя юридически се счита за притежание на феодала, те са длъжни да му плащат рента - натурална, парична и обработъчна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Топлофикациите са истински феодали на които властта буквално зачислява един вид парици ! цитат " Първоначално терминът "парик" се употребява за лица, преселили се отвън във владенията на едър феодал и получили от него земя за обработване, но с течение на времето получава по-широк смисъл и в него влизат вече и лицата, притежаващи собствена земя, които попадат във владенията на феодала по силата на т. нар. "дарствени грамоти""Искренно им се чудя на акъла на тия "потребители". Ама те си знаят ...да си плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Най-големия грях на комисията е че не осигури планово и постепенно поскъпване на електроенергията . Всичко това заради огромното вмешателство на политиците ценообразуването . Най-голямата реформа трябва да бъде извеждане на ценообразуването от комисията - да се ценообразува на пазарен принцип .Цената на тока трябва да е РЕАЛНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Винаги ми е било много чудно, как "хората" не виждат как го Е***бЪт, но после много интелигентно се карат за салфетките да се обършат! А някой на масата и революции правят за липсата на салфетки даже... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Какво прави ли? Ами тука има прекрасна почва да се развива! Тук е сред свои, така да се каже! :)... Правилата в нашата държава са зададени от нашия "бизнес" /кавичките никога не са случайни/ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Вие да не мислите, че са ви излъгали в пъти?! Цената на тока е по-висока с няколко процента, защото ДКЕВР не е осъществил или позволил извършването на нереални разходи. Ако сметката ви е 37лв, ЧЕЗ са ви взели 40лв. Но това е станало, защото енергийният регулатор е позволил, съгласил се е. Не е луд този, който яде баницата, а този, който я дава.Според мен топлофикациите взимат на хората доста повече пари, отколкото енергоразпределителните дружества. ВиК дружествата също. Там сметките са по-ниски, но все още има квартали в София без канализация. Проблемът е, че всички тези монополни дружества са свързани с властта. Властта е чадъра, а дружествата взимат парите на хората и ги разпределят част за себе си, част за политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
The Big One
преди 11 години
Аз само да попитам : Да си плащам ли убийствените сметки от последните 2 месеца или да се правя на луд !?Сериозно питам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още