Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

От ЧЕЗ подчертават, че спазват българските закони и оказват пълно съдействие на проверяващите органи

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
0
 
56
преди 7 години
Няма никакви трагедии, ако бъде отнет лицензът. Токът не се движи по хартийки с подпис и печат, а по жици, които са проведени и не се интересуват от собствеността.
А чехите ще поподсмърчат, ще помрънкат, па ще си издействат нов лиценз или ще продадат преносните си мрежи на следващия. Никой няма да им посяга на собствеността, а на възможността да реализират неправомерни и неуравновесени печалби.

-Друг въпрос, как ще се процедира с разходите и приходите, формирани за периода на безлицензие. Дали пък, после с тях, няма отново да бъдат натоварени отново клиентите и това да послужи като основание за /поредното/ повишаване на цените?
6
 
7
 
55
преди 7 години
бла-бла наистина. това стана като бойковият фарс -"до края на деня лиценза на чез ще бъде взет". взеха ли го - не. само герб ръсеха популизми в национален ефир
0
 
4
 
54
993
преди 7 години
"Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет" Доста лошо! Прокуратурата не е институцията която да казва или да препоръчва! Тя казава и доказва има ли виновни или не. Когато има осъдени, тогава може да казва каквото и да било! ДЕКВР е агенцията имаща правомощията да отнеме лиценза, но както прокуратурата правилно е "забелязала", ДЕКВР е абдикирала от функциите си! Прокуратурата може и има правомощията да провери защо! Другото е бла-бла. ЧЕЗ нямаше да си позволи да признава такива и онакива разходи без "благословията" на ДЕКВР. В този смисъл те закон не са нарушили!Нека Цацаров провери защо ДЕКВР са реагирали толкова "странно" и "дружески" и какво е спомогнало за това... ;-) Не знам дали прокуратурата знае, че ЧЕЗ е публична компания и какво техните бла бла причиняват на цената на акциите!!!
0
 
1
 
53
STRAHO до: Ибн ал Кан
преди 7 години
"Ти, обаче ще кажеш: ама някои няма да искат!
Е, точно това се опитвам да ти обясня: проблемът ти в случая не 'топлофикация', а сградата в която живееш и където тръбите минават през всяко жилище! И това, колкото и странно да ти звучи е предмет на закона за етажната собственост!"
Именно!!!! ЗАКОНА пречи! Т.е можеш ама друг път! :D:D
0
 
0
 
52
Ибн ал Кан до: supertrader
преди 7 години
Няма профилна снимка
Вместо да иронизираш 'когенерацията', като твърдиш че едва ли не 'отвеждала CO2 в орнажерии' прочети за какво иде реч.
Но пак повтарям: това е технически въпрос, който в този моабет е странична тема!
ФАКТИЧЕСКИ, цените на парното и газта са изравнени м/у една частна фирма и една общинска(системно източвана).
Никой не ти пречи да се откажеш от топлофикацията! Събирате се всички комшии, решавате и изключвате парното!
Ти, обаче ще кажеш: ама някои няма да искат!
Е, точно това се опитвам да ти обясня: проблемът ти в случая не 'топлофикация', а сградата в която живееш и където тръбите минават през всяко жилище! И това, колкото и странно да ти звучи е предмет на закона за етажната собственост!
Израснал съм в такъв блок и аз самия съм сърбал попарата на топлофикация, сега живея в жилище с индив. топломер на входа, така че и двата случая са ми пред очите!
0
 
0
 
51
data до: supertrader
преди 7 години
Няма профилна снимка
То много хубаво таз газификация , но в номента при тази цена на газта тя е тотално не конкурентна на топлофикация и ел. енергията . В момента е конкурентна само на дизела и затова навлиза основно в общински и държавни учреждения - може и това да е идеята , знам ли
1
 
11
 
50
преди 7 години
Няма профилна снимка
Та да заключа това че никой вече няма да продава евтина енергия, дори и тя да му е евтина.

Затова ако искаме евтин ТЕЦ трябва да намерим начин сами да си произвеждаме горивото за нея, а не да разчитаме на доставки отвън.

Имаме БАН от 1911г. и ежегодно ги заливаме с едни пари срещу които не съм много наясно какво получаваме. Защо не вземем да подгоним феодалните старчета от БАН с идеята да намерят начин сами да си произвеждаме евтина енергия за обществени нужди? Иначе няма да видят никакви субсидии повече. И някакъв разумен срок да им дадем.
Ако не се справят - вън от БАН и да се оправят в частния сектор както намерят за добре.
4
 
16
 
49
преди 7 години
Няма профилна снимка
Само за протокола да отбележа - от "платените" 429 млн. лв. данъци, колко са ДДС ? Това ДДС го плащат не ЧЕЗ, а го плаща БЪЛГАРСКИЯТ данъкоплатец. С ЧЕЗ или без тях, този данък ще се плаща. Колко печалба реализираха ЧЕЗ и колко дивидент раздадоха, та да са платили данък печалба - ако изключим последната година с 47 млн печалба, от която са платили10%, за останалите години се крие една голяма 0-ла. Какви други данъци са платили, може ли да уточнят в разбивка по години. Да знаем туземците, колкод анъци е платил "великият" чуждестранен инвеститор... Също ако може, колко са били работните места преди и сега... Също и с колко е нарастнала заплатата, като се изключат разходите за заплати на мениджмънта на дружеството. Все едни такива интересни въпроси, които биха ни осветлили за народополезната им дейност !
1
 
7
 
48
преди 7 години
Няма профилна снимка
ТЕЦовете в доста големи градове в развитите държави вече 15-20 години работят от специален метан, който се добива от сметищата. А сметищата са оформени като големи покрити помещения. При разлагането на органични отпадъци така или иначе този метан се отделя в атмосферата. Едни умни хора са решили да го събират и да го използват като евтино гориво. Лично аз си спомням как през 2000 г. шведското правителство прие 15 годишна програма, която да намали зависимостта на Швеция и нейните граждани от изцяло внасяния и поскъпващ петрол. Даже публично направиха декларация че ще са първата страна изцяло независеща от петрол. Не знам дали успяха да са изцяло независими но съм виждал инсталациите им благодарение, на които всички общински сгради, детски заведения и училища се отопляват БЕЗПЛАТНО.
Вносният газ беше модерен и евтин преди повече от 12 години. Вече не е.
Чак след това се нареждат когенерацийте и други подобни нововъведения, които да повишават ефективността на един ТЕЦ.
0
 
10
 
47
Ибн ал Кан до: supertrader
преди 7 години
Няма профилна снимка
Значи, не ми се влиза в техн. подробности, но ще ти отговоря накратко: има как парното да е по евтино. Не знам дали си чувал за 'когенерация' и т.н.
Съврем. топлоцентрали са изкл. ефективни и то повтарям: въпреки, че на входа и изхода им седят 'наши' фирми.
И освен това ФАКТИЧЕСКИ, цената му е по-изгодна в случаите, които описах преди това.
От газовите напъни на Сашо Дончев не остана една неразкопана улица, което остаям настрана, но забележи!
По същество това представлява изграждане на допълнителна инфраструктура, която пак плащаме ние!
   1| 2| 3| 4| 5| 6