IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ завърши 2012 г. с печалба от 1,57 млрд. евро

За текущата година компанията очаква нов спад на печалбата

16:51 | 28.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш. <em>Снимка: CEZ</em></p>

Главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш. Снимка: CEZ

Чешкият енергиен концерн CEZ, в който държавата притежава две трети, приключва финансовата 2012 г. с нетна печалба в размер на 40,2 млрд. крони (1,57 млрд. евро). Това представлява спад от 1,5 на сто спрямо предходната година. Приходите от продажби пък се повишават на годишна база с 2,5% до 215,1 млрд. крони, обяви в четвъртък CEZ, цитирана от Ройтерс.

CEZ, която е най-голямата борсово търгувана компания в Централна Европа с пазарна капитализация от 16,5 милиарда долара, заяви, че очаква нетната печалба преди еднократните ефекти да падне 8 на сто до 37 млрд. крони за тази година - на най-ниското ниво от 2006 г. насам.

Енергийната група обясни по-ниската печалба с "негативна тенденция на европейския енергиен пазар", "значително по-ниски цени на електроенергията", както и намаляване на производството на електроенергия в Чешката република. "Всички големи енергийни компании в Европа се борят с една нестабилна среда,  те все повече изпитват последиците от икономическата криза и се сблъскват  нарастващото регулиране на енергетиката. С успешната продажба на електроенергия собствено производство по дългосрочни договори ние успяхме да отдалечим влиянието на тези последици. Затова работим върху търсенето на резерви за вътрешни икономии и за приспособяване на по-нататъшната ни стратегия към нашите финансови възможности“, пояснява главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш. 

През 2012 година CEZ е инвестирала в развитие на производството над 50 млрд. крони, от които 8 млрд. крони са похарчени за повишаване на ефективността на работата и за по-голямата безопасност на АЕЦ Темелин, която е собственост на концерна.

За текущата фискална година CEZ очаква спад на нетната печалба до 37 млрд. крони. Като един от стратегическите приоритети Бенеш посочи подготовката за строителството на два допълнителни блока в Темелин. 

И докато напускането на пазара в Албания се очаква да помогне на печалбата през следващата година, CEZ е изправена пред нова битка за своя лиценз за разпространение в България, където в момента тече проверка от страна на прокуратурата. След протестите за високи сметки за електричество в най-бедната членка на ЕС ДКЕВР започна процедура по отнемане на лиценза.  CEZ отрича обвиненията, че е нарушила грубо законите. 

CEZ е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато компанията придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България – „Електроразпределение Столично” АД, „Електроразпределение София Област” АД и „Електроразпределение Плевен” АД, които впоследствие се сляха в едно дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД. През октомври, 2006 г. компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на „ТЕЦ Варна” ЕАД.

ЧЕЗ Разпределение АД отчита 241% ръст на печалбата на годишна база до 47 млн. лв. за миналата година, докато търговецът на енергия ЧЕЗ Електро АД отчита спад на печалбата със 75% на годишна база до 593 хил. лв. за 2012 г. Продажбите обаче се увеличават с 8,43% до 1,35 млрд. лв. за 2012 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Такова животно като "държавата" не съществува.Ако едно предприятие е държавно, то то се управлява от чиновник, а не собственик. Вменяват му се социални функции и е подложено на политически натиск. В Българските условия дори идеално работещо държавно предприятие е само нещо временно. След максимум 4 години дори добри ръководства се премахват и се слагат такива, с които новите управници ще лапат.Затова в българската действителност е много по добре собственика да е частен и да си гледа интереса.Иначе става като с БДЖ - по 100 млн. лв субсидия годишно и въпреки това дългове за 800млн. Ами другите такива - Кремиковци фалира с дългове към бюджета за стотици милиони и други стотици милиони наляти за "спасяването" му през годините. А дори стана и частно - и по-добре, че иначе още щеше да точи субсидии и да трови 2млн. души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
като гледам в болницата я завърши от безумията на хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Fiscalist
преди 11 години
Отвратителен е този гном, противен на дълбоко равнище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
ivoneiskalaji
преди 11 години
А бойко я завърши с 2 млрд в джоба и една полулистка пижама в оправдание що бави подобрението на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
Баси ***! Приличат си с Тиквата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още