IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: Българите харчат повече, но с по-бавни темпове

„Тази година видяхме един значителен процент от дохода, който се превърна в депозити, тъй като хората очакват несигурни времена"

14:36 | 29.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Георги Стоев: Българите харчат повече, но с по-бавни темпове

„Българите са задържали 2,5 милиарда лева чрез неизвършени покупки”, заяви за Dnes.bg икономистът Георги Стоев. Хората са харчили по-малко по Коледа, но ще похарчат повече пари по Нова година.

Изчисленията сочат, че българинът се е лишил от покупките на нови електроуреди, телевизори и климатици. Спестява повече, като влага парите си в банкови депозити и тегли кредити все по-рядко. От 2008 година досега 430 хиляди души са загубили работата си, казва още Стоев.

„Тази година видяхме един значителен процент от дохода, който се превърна в депозити, вместо да отиде в покупки, тъй като хората очакват едни несигурни времена, те не са убедени в бъдещето и че ще запазят работното си място”, заяви още Георги Стоев. По  думите му хората са започнали да харчат повече, но с много по-бавни темпове от преди четири години.

„По-предпазливите домакинства спестяват повече, влагат в банки и спестяват в джоба, искат да имат пари за черни дни.”, твърди още Стоев.

Сега хората се готвят да посрещнат новите размери на местните данъци. Само в Пловдив различните налози скачат с от 5 до 30%.

„Това означава, че хората ще видят увеличени разходи през пролетта, така много от тях ще прибегнат до свиване на потреблението, за да може да си посрещнат данъчните задължения, защото знаете - това са данъци върху имотите, такса смет и данъци върху автомобилите”, смята Георги Стоев. Българите са на последно място сред европейците в класацията за пазаруване по интернет и използване на кредитни карти, каза още икономистът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
rmarkov
преди 11 години
България трябва да напусне валутния борд незабавно.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още