IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейнър: Надежда за сделка все още има

Един Господ знае, как ще се разминем с фискалната пропаст, коментира председателят на американския конгрес

10:20 | 22.12.12 г. 2
<p>
	Председателят на американския конгрес Джон Бейнър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на американския конгрес Джон Бейнър. Снимка: Ройтерс

Републиканците ще продължат да работят, за да бъде избегната така наречената „фискална пропаст“, заяви председателят на американския конгрес Джон Бейнър, цитиран от BBC.

В петък консервативни републиканци отхвърлиха бюджетен план, предложен от Бейнър, който предвиждаше повишаване на данъците за домакинствата с доходи от над 1 млн. долара.

Бейнър признава „че е необходимо чувствително съкращаване на разходите и реална данъчна реформа“.

Президентът Барак Обама коментира, че той вярва, че сделка все още може да бъде постигната преди крайния срок, който изтича на 1 януари. Той призова всички страни „да направят още малко отстъпки“.

Според някои анализатори провалът на гласуването на плана на Бейнър е отслабил позициите на републиканците в преговорите с администрацията на Обама.

Планът на Бейнър, дори да беше приет от Конгреса, нямаше да получи подкрепа в американския сенат, където демократите имат мнозинство.

Според анализаторите маневрата на Бейнър е опит да бъде внушено на избирателите, че републиканците не трябва да бъдат обвинявани, ако сделката се провали.

На пресконференция Бейнър се съгласи, че провалът на гласуването на неговия законопроект в Конгреса не е било развитие, което той е очаквал.

„Един Господ знае, как ще се разминем с фискалната пропаст. Ние републиканците ще продължим да работим за намирането на изход, който да защити американските семейства и малкия бизнес“, изтъква той. „Ние обаче контролираме само Конгреса. Демократите управляват Вашингтон“.

Конгресът няма насрочени сесии до Коледа, докато Сенатът проведе кратко заседание в петък.

Първоначално Обама искаше да бъдат повишени данъците на домакинствата с годишен доход от над 250 хил. долара, но в последствие ревизира този праг на 400 хил. долара.

Въпреки че предложението на Бейнър щеше да гарантира запазване на данъчните облекчения за 99,8% от американците, той не успя да събере достатъчна подкрепа, за да гарантира прокарването на закона в Конгреса.

Политиците във Вашингтон трябва да се договорят за фискалната рамка на страната до 1 януари или да се примирят със серия автоматични данъчни повишения и бюджетни съкращения на стойност 600 млрд. долара.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че евентуалната рецесия, следствие от фискалната пропаст, може да се окаже глобална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още