IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия трябва да постигне продоволствена независимост до 5 години

В бюджетното си послание към парламента руският президент нареди на правителството курс към „деофшоризация“ на икономиката

16:26 | 12.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Путин: Русия трябва да постигне продоволствена независимост до 5 години

Руският президент Владимир Путин заяви в бюджетното си послание към парламента на страната (Федералното събрание), че до 5 години Русия трябва да постигне пълна независимост по всички видове храни, а впоследствие да се превърне в голям световен доставчик, съобщи агенция Интерфакс.

"Русия притежава над 55% от плодородната земя на планетата. През следващите 4-5 години трябва напълно да осигурим своята независимост по всички основни видове храни“, каза Путин. „След това Русия трябва да стане най-големият доставчик в света на хранителни продукти. Това разкрива пред нас колосални нови възможности“, смята той.

В посланието си той посочи и други задачи, с чието решаване руските власти трябва да се заемат. Сред тях е и създаването на система за изтегляне на руската икономика от офшорните зони.

„Нареждам на правителството да внесе съответните комплексни предложения по този въпрос“, подчерта руският президент, цитиран от РИА Новости. „Нужна ни е цяла система от мерки за „деофшоризация“ на икономиката ни“, категоричен бе той.

Путин даде като пример оценки на експерти, според които 9 от всеки 10 сделки, сключени от големите руски компании, включително и от тези с държавно участие, не попадат под действието на руското законодателство.

Освен това той изтъкна, че размерът на възнаграждението на ръководителите на бюджетните организации трябва да бъде обвързано с качеството на работата им и със средната заплата на персонала.

„Смятам, че нивото на възнаграждение на ръководител на организация, която се финансира за сметка на бюджета, трябва да бъде обвързано с качеството на дейността на организацията и със средното заплащане на основния персонал“, отбеляза руският президент. По думите му в някои учреждения ръководителите получават в пъти повече от средните заплати на служителите.

Сред останалите задачи, които трябва да бъдат разработени, Путин посочи създаването на инвестиционна карта за бизнеса и на „пътна карта“ за конкуренцията в икономиката.

Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Поднятая целина.Продразверстка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
ЕХ ,АКО СТАВАШЕ С ДЕКРЕТИ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още