IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите от Дунав мост 2 ще се разпределят на база направени инвестиции

Така страната ни няма да е ощетена, тъй като е платила 226 млн. евро, а Румъния - 48 милиона евро, уточни транспортният министър Ивайло Московски

10:43 | 29.10.12 г. 1
Таксите от Дунав мост 2 ще се разпределят на база направени инвестиции

Вероятно таксите от трафика по "Дунав мост" 2 ще се разпределят пропорционално между българската и румънската страна в зависимост от направената инвестиция. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в интервю за bTV. 

Така транспортният министър Ивайло Московски коментира информацията в публичното пространство, че България ще събира само таксите от жп трафика, докато Румъния ще взима парите от автомобилния транзит по моста.

Ресорният министър посочи, че до една седмица екип на ведомството заминава за Букурещ, за да започне преговори за начина на разпределяне на таксите за преминаване по „Дунав мост 2”. Предложението на България е това да става на база инвестицията, която е направена, а тя в по-голямата си част е българска, уточни Московски.

Екипът на Московски ще настоява за нов начин на разпределение на таксите, тъй като страната ни е инвестирала близо пет пъти повече средства в изграждането на "Дунав мост 2", отколкото Румъния.

Инвестицията на България, е 226 млн. евро, а на северната ни съседка - 48 млн. евро, припомни транспортният министър.

В подписания с румънската страна договор от 2000 г. е заложено, че контролният пункт за събирането на пътните такси ще бъде на територията на северната ни съседка. 

По негови думи досега единствената сигурна такса е тази за преминаването на лек автмобил - 6 евро.

Московски очаква по новото инфраструктурно съоръжение да минават минимум 100 хил. превозни средства на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
jikev
преди 11 години
Така ни се иска на нас, но вероятно ще бъдем прекарани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още