IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Knight Frank: Жилищният пазар в България ще остане мрачен до края на годината

Кризата в еврозоната, ограниченото финансиране и ниското потребителско доверие притискат пазара, смятат експертите от глобалната консултантска компания

14:55 | 18.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Knight Frank: Жилищният пазар в България ще остане мрачен до края на годината

Въпреки лекото подобрение в настроението на пазара на жилищни имоти в България през второто тримесечие на 2012 г,. основният тон в сектора ще остане мрачен до края на 2012 г., коментираха за Investor.bg специалисти от британската консултантска компания за имоти Knight Frank.

Като основни причини за това се посочват продължителната дългова криза в еврозоната, строгите критерии за кредитиране при покупка на жилище и ниското потребителско доверие.

Тези фактори ще продължат да оказват негативен ефект върху търсенето на жилища в близко бъдеще, посочват експертите.

Наред с това секторът се характеризира и с липсата на спекулативно чуждестранно търсене, което бе съществена движеща сила преди 2008 г., каза за Investor.bg Кейт Евърът-Алън, мениджър Международни жилищни проучвания в компанията.

Според Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2012 г. цените на жилищата в България са регистрирали ръст от 0,2% на тримесечна база. Макар незначителен, този ръст представлява първото тримесечно повишение от 14 поредни тримесечия насам, напомнят от Knight Frank.

Националната статистика предстои да обяви данните за цените на жилищата през третото тримесечие на 23 октомври (вторник).

На годишна база обаче цените на жилищата продължават да падат, но със значително по-бавни темпове. Спадът за второто тримесечие бе 2,6%, докато в края на първото беше отчетено понижение от 4,3%.

През второто тримесечие на 2012 г. България се изкачи до 39-о от 46-о място в индекса на Knight Frank, проследяващ цените на жилищата на 54 пазара.

От компанията коментират, че дългосрочните перспективи пред икономиката на страната са оптимистични, което се очаква да даде тласък и на пазара на имоти. От МВФ прогнозират брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се повиши с 1% през 2012 г. и с 1,5% през 2013 г. Очакванията са по-значителни ръстове да бъдат постигнати през следващите години.

Според експертите от Knight Frank търсенето би следвало да бъде стимулирано и от продължаващия спад в цените, които по данни на консултантската компания "Явлена" са средно с около 36% под пиковите нива по време на бума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
gaga
преди 11 години
Хората купуват жилища не когато са ефтини, а когато имат пари т.е доходи. Проблема не е в цените на жилищата а в липсата на доходи. Това на всички е ясно, но продължават да бръщолевят глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Какво значи "оземлете"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Оземлете българите и им осигурете среден европейски жизнен стандарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още