IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ може да се оттегли от програмата за стабилизиране на гръцките финанси

Гърция провежда тайни консултации с "тройката" за евентуално отписване на част от задълженията по първия стабилизационен кредит, твърди банков източник

10:40 | 26.09.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
МВФ може да се оттегли от програмата за стабилизиране на гръцките финанси

Международният валутен фонд е уведомил ръководните органи в Европейския съюз, че може да се оттегли от програмата за подпомагане на Гърция, ако не бъде проведено второ преструктуриране на гръцкия дълг, е съобщил източник от лондонското Сити пред ИТАР-ТАСС.

„МВФ смята, че до 2020 г. съотношението на гръцкия държавен дълг към брутния вътрешен продукт на страната трябва да се понижи до 120%. Без придържането към тази цел МВФ не вижда смисъл от участие в насочените към Гърция стабилизационни програми“, е отбелязал източникът.

Междувременно кръгове, свързани с Европейската комисия, съобщават, че „тройката“ международни кредитори на Гърция в лицето на ЕС, МВФ и Европейската централна банка проучват възможността за провеждане на второ преструктуриране на гръцкия дълг в рамките на една година.

„Получихме информация, че между „тройката“ и Гърция в момента се провеждат тайни консултации за възможно отписване на част от задълженията по първия стабилизационен кредит, отпуснат на Атина от ЕС, ЕЦБ и МВФ през 2010 г., който е на стойност 110 млрд. евро“, заяви служител в лондонския филиал на голяма банка, оперираща в международен мащаб.

„Тъй като МВФ и ЕЦБ в съответствие с действащите правила не могат да поемат загуби по отпуснатите от тях кредити, то основните финансови загуби ще бъдат понесени от правителствата на страните от Европейския съюз“, обясни той.

През пролетта на тази година частните кредитори на Гърция бяха принудени да се съгласят на отписването на 100 млрд. евро по гръцки държавни облигации, вследствие на което загубиха над 70% от вложените в тях средства, припомня руската агенция. Сега очевидно подобни по обем загуби ще трябва да преглътнат държавните бюджети на страните-членки на ЕС, добавя тя.

Стана ясно също, че „тройката“ е готова да отложи за по-късна дата публикуването на доклада, описващ доколко Гърция изпълнява целите по втората международна програма за подпомагането ѝ, като според различни източници става въпрос за втората седмица на ноември, непосредствено след президентските избори в САЩ.

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви пред Ройтерс, че страната ще има нужда от най-много 15 млрд. евро допълнително, ако успее да получи одобрение за удължаване на срока за изпълнението на целите по втората спасителна програма.

Според Стурнарас тези средства могат да бъдат набрани без допълнителна подкрепа от страните от еврозоната. „Оценяваме финансовата дупка, която ще се отвори, ако получим двугодишно удължаване, на 13-15 млрд. евро“, каза Стурнарас.

Гръцки представители вече обявиха, че страната може да емитира краткосрочен дълг, за да покрие недостига на средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не са половинчати мерките, идеята беше да се подготвят за неизбежното и да имат време да вземат вярното решение кое е по-добре? Според мен до края на тази година ще стане ясно дали Гърция ще фалира или ще се заложи на модела на печатницата като САЩ, въпреки че ясно се вижда че САЩ са много много по-лошо състояние от Европа въпреки непрекъснатото печатане на долари, така че според мен Европа се подготвя за фалит на Гърция това ще има много негативни последици, но вярвай ще има и невероятно положителни, като видят какво ще стане в Гърция в Испания моментално ще се седнат за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Гърция е най-малкия проблем на Европа. Проблемът е, че след Гърция са се наредили, Португалия, Ирландия, Испания, Италия и дори Франция. Помисли си за какви суми иде реч и каква еврозона ще има. Сега с ЕЦБ се опитват да задържат инвеститорите в дълг. и печелят време за да регламентират неограниченото печатане на пари от ЕЦБ, което неименуемо ще доведе до инфлация която след няколко години да стопи дълговете без катаклизми. През това време всички ще купуваме все по-малко с парите си гледайки словесни еквилибристики на политиците, а златото ще расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Европа трябва да реши да остави ли Гърция да се удави или има сили да я извади на сушата." - от половинчати мерки видяхме до къде се стигна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Прав си за банките, но лошото в случая е че парите които се дават на Гърция не са на банки, а идват от бюджетите на други държави, така че е малко по-различно. Не е рядкост когато някой се дави и друг отиде да му помогне давещия да повлече и спасителя към дъното, така че Европа трябва да реши да остави ли Гърция да се удави или има сили да я извади на сушата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
И на кой ще дават кредити банкстерите? Нали им трябват такива дето вземан и не връщат за опищават света с техните проблеми. Нали има лихви на тези кредити? Нали има "експерти" дето оценяват тези рискове?Аз едно не можах да разбера... Защо ни занимават с проблемите на частни фирми (банки), като фалират, друга ще се появи, като има виновни за фалита на бесило и така полека лека ще се нормализира сектора с продажба на хартийки. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Решаването на проблема е елементарен - византийците трябва да излязат от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още