IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският индикатор Baltic Dry Index скочи след дълъг период на спад

Повишението на индекса обаче може да излъчва фалшиви сигнали за световното икономическо възстановяване

14:39 | 22.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският индикатор Baltic Dry Index скочи след дълъг период на спад

Индексът на разходите за доставка на основни суровини по море - Baltic Dry, който е предпочитан измерител сред търговците, се възстанови през изминалата седмица заради надеждите, че мерките на водещите централни банки ще подкрепят световата икономика, пише Джеф Кокс за CNBC.

Друг въпрос е дали оптимизмът е основателен, тъй като индексът може и да излъчва фалшиви сигнали, че печатането на пари ще предизвика истински икономически растеж.

Baltic Dry Index (BDI) измерва разходите за доставяне на желязна руда, въглища, зърнени храни и други основни суровини, които обикновено се свързват с индустриалния растеж.

На фона на вялата световна икономика индексът спадна с над 56% през 2012 г., понижавайки с в един период в 31 поредни сесии.

През тази седмица обаче BDI скочи с около 14% (само в петък с 4%) – ръст, който съвпада с третия кръг влиане на ликвидност (QE3), обявен от Федералния резерв, както и с агресивните действия на централните банки като цяло.

Икономистът Майкъл Пенто посочва, че ръстът на индекса не съвпада със съответно повишение на акциите, и по-конкретно китайските, който са на практика без промяна от началото на годината.

”Износът на Китай за Европа (и за Германия в това число) намалява. Докато не видим потвърждение за BDI от китайския фондов пазар, не съм оптимист за основните метали”, казва той.

„Надеждите за глобално икономическо възстановяване не са непременно подкрепени от QE3, а по-скоро от съгласуваните усилия на водещите централни банки да поддържат ликвидността”, коментира Питър Кардило, икономист в Rockwell Global Capital.

Друг фактор, който може да направи ръста на BDI преходен, е напрежението в Близкия Изток. Според някои трейдъри заплахата от нападение на Израел спрямо Иран, която може да предизвика проблеми в Ормузкия проток (през който минава около 20% от световния износ на петрол), може да накара някои производители да избързат с доставянето на продуктите си на пазара преди края на еврейските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
niki5
преди 11 години
The article is very weak and does not reflect the real drivers behind the BDI move.Capesize (150 tonne) rates have jumped due to higher ore trading between Australia and China. If China increses its import from Brazil we might see some support. However, market is still very weak due to oversupply of vessels. If you need more information please contact me via PM. Thanks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 11 години
Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още