IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спря спадът в цените на жилищата около линиите на метрото

През летните месеци пазарът на имоти отчете минимално понижение, сочи анализ на "Адрес Недвижими имоти"

18:09 | 30.08.12 г. 6
Спря спадът в цените на жилищата около линиите на метрото

Пускането на втория диаметър на софийското метро се отрази позитивно на пазара на имоти, като цените на жилищата в прилежащите квартали по трасето на подземната железница спряха да поевтиняват.

Това сочи обобщената справка на агенцията „Адрес Недвижими имоти“ за пазара на жилища през летните месеци.

По данни на компанията цените в столицата през юли и август регистрират слаб спад от 2,5% спрямо второто полугодие на 2011 година. В кварталите в близост до метрото обаче не се отчита понижение, като на места се наблюдава дори лек ръст.

Спадът в цените е спрял не само на имотите около метроотсечката „Надежда“ - „Хладилника“, но и в кварталите, разположени около вече функциониращата линия на подземния транспорт, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Причината е, че с отварянето на втория етап подземното движение вече ще покрива значително по-голям периметър от столицата, затова и при избора на жилища хората отчитат предимствата на този транпорт.

„Столична община вече обяви първите мерки за промени в наземния транспорт, които да увеличат периметъра с бърз достъп до метростанциите, като фокусът е върху кварталите „Надежда“, „Връбница“ и „Лозенец“, посочи още Богданов. В тази връзка той добави, че новите транспортни връзки са важен елемент при смяната на жилищата.

Експертите отчитат и друга позитивна тенденция на пазара на имоти. От началото на  годината постепенно се завръщат купувачите, придобиващи жилище с инвестиционна цела.

Те започват да предприемат и по-смели стъпки. През юли например компанията е регистрирала сделка за жилище на стойност 163 000 евро.

Тенденцията за по-високи цени на имотите е валидна не само при инвестиционните покупки. Лятото отключи скъпи продажби на скъпи имоти, поясниха от агенцията. През юли и август в София близо 60% от сделките са за имоти на стойност 50 000 евро, над 18% са за жилища до 70 000 евро, а за над 100 000 евро жилище са купили около 10% от купувачите.

Отстъпките, според Адрес, се срещат все по-рядко на пазара – с 10% намаляват случаите на отстъпки над 5 000 евро, а с 10% се увеличават сделките без отстъпка.

Една от основните причини за растящия брой двойни сделки „продавам, за да купя друг имот“ се дължат на атрактивните промоционални оферти за ипотечно кредитиране, които банките предложиха.

Средният процент на външно финансиране за сделките през лятото е 35-40%, а самоучастието на купувачите е между 60% и 65%.

Пазарът на наемите също демонстрира сериозна активност през лятото.

Близо половината от наемателите в перида юни-август са намерили подходящия имот в рамките на 1 до 3 седмици. Цените се задържат без особена промяна – между 2,7 и 4,5 евро струва квадратният метър отдаваема жилищна площ в столицата.

Прогнозата на компанията за пазара до края на годината е свързана с продължаващо активизиране на сделките и задържане на цените, като банките ще продължат да играят основна роля за сделките в средния ценови клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Аз говоря за сградите ОКОЛО Кемпински буквално, не за целия квартал по принцип... Никоя от тези сгради НЯМА построено пред нея на по-малко от 100м !!!! По бул Дж.Б. и Черни Връх, та за ТАМ казвам че цените са 10% нагоре със сигурност и се спукват от огледи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Около Кемпински е най-голямото застрояване в София. Там "богаташите" се ръкуват през терасите си. Иначе всеки има право да дава и 100% отгоре. За презастрояване пък било то и до Кемпински. Разбира се има няколко хубави блока там - ама те са изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
JonnieJ
преди 11 години
Колко ли имат още...скоро дъно не се вижда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
това е нормално , районът около Кемпински не е за всеки.Може в Люлин,в Обеля..комуто където харесва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
около Кемпински цените на новото строителство са с поне 10% нагоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 11 години
това са по-скоро пожелания отколкото реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още