IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: Богатството на домакинствата се увеличава

Не може обаче да говорим за устойчива тенденция на забогатяване, смятат икономистите на банката

11:55 | 06.07.12 г. 5
УниКредит: Богатството на домакинствата се увеличава

Жилищното богатство на домакинствата в България възлиза на 207,27 млрд. лв. към края на март тази година. Това означава, че на годишна база стойността на имотите се е понижила с 4%, показва анализ на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на домакинствата у нас.

Ипотечните кредити на домакинствата от банки са отбелязали първи спад на тримесечна база. Понижението е с 42 млн. лв. и към края на март 2012 г. размерът им е общо 8,76 млрд. лв, показва анализът на УниКредит. Солиден ръст беше отчетен особено по време на подема на жилищния пазар между 2005 и 2008 г., когато ипотечните кредити се повишиха с над 6,7 млрд. лв., припомнят от банката.




Кредитите, свързани с потреблението, през първото тримесечие на тази година са се свили със 126,8 млн. лв. спрямо последните три месеца на 2011 г. и вече достигат 10,9 млрд. лв.

Това е спад за десето поредно тримесечие. Финансовият лизинг също отбелязва спад от над 20% на годишна база заради продължаващия слаб апетит към покупката на автомобили.

Дългът на домакинствата като цяло намалява в края на март със 196 млн. лв. до 20,5 млрд. лв. На годишна база понижението е почти същото – със 185 млн. лв.

В резултат общото нетно богатство на домакинствата се увеличава с 365 млн. лв. до 227,56 млрд. лв. през първото тримесечие на 2012 г., като с този ръст беше прекъсната дълга серия от тримесечия на спадове. Според икономическия екип на УниКредит Булбанк обаче това не означава, че може да се говори за устойчиво обръщане на тенденцията.

„Продължаващото намаляване на дълга на домакинствата и очакванията свиването на общото богатство на домакинствата да продължи ще поддържа предпазливостта във финансовите и потребителските решения на домакинствата в следващите няколко години“, коментира Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк.

Според него поведението на домакинствата е значително повлияно от преживените силни колебания на жилищния пазар и успоредно с това бързото натрупване на дълг преди няколко години.

Въпреки доминиращата роля на жилищата в общото богатство на домакинствата, финансовото богатство увеличава значително тежестта си в последните години, променяйки сериозно структурата на общото богатство.

Тази тенденция може да продължи и в следващите няколко години, смятат икономистите на УниКредит Булбанк. Съотношението между брутното жилищно и брутното финансово и богатство достига своя връх през 2008 г., когато жилищното беше 10 пъти по-голямо.

Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Ръстът се дължи на едновременния ефект от два основни макроикономически фактори - поредното подмазване на Левон и обективната инфлация в страната.;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
бат Левончо пак се изложи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Чърчил
преди 11 години
искате да кажете че има 750млн инвестирани от домакинства на вътрешния капиталов пазар ??? да бе да ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Благодаря, Батя, коригирано е. спадът със 110 млн. е за тримесечие, за годината е 580 млн. лвхубав ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
"средствата в акции намаляха със 110 млн. лв. спад от 43% за годината до 757,5 млн. лв"тук нещо сте омазали сметката. Не може спад със 110 М до 750М да дава 43%!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още