IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Надяваме се за годината да имаме близо 2% ръст на икономиката

В България се изпълняват или са изпълнени проекти за 11,8 млрд. лв., което е над 75% от цялата финансова рамка за програмния период 2007-2013 г.

19:20 | 13.06.12 г. 1
<p>
	Томислав Дончев и Делян Добрев по време на бизнес форума в Хасково. <em>Снимка: БТА</em></p>

Томислав Дончев и Делян Добрев по време на бизнес форума в Хасково. Снимка: БТА

Надяваме се за годината да имаме близо 2% ръст на икономиката, въпреки че първите три месеца са по-слаби от нашите очаквания - имаме 0,5% ръст, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково, цитиран от БТА.

Туризмът е секторът, който ни дава "лъч надежда" в 2012 г. - очакваме ръст на туристите между 5 и 8%, посочи Добрев. Той уточни, че най-голям ръст се очаква от руския пазар - около 20%, а от Беларус ръстът на туристите най-вероятно ще е над 100%.

"В туризма очакваме за поредна година отново ръст на броя на туристите, а легловата зала до края на юни ще бъде запълнена 100%. Всички очаквания са за един много успешен сезон", отбеляза министърът.

Той коментира и информация във вестник Капитал Daily, че Агрополихим може да изнесе производството си от България заради забавен строеж на ново депо за отпадъци, като процесът бил блокиран в министерството на земеделието.

"Ние се занимаваме с тази тема повече от месец. Тя е в ресора на министерството на земеделието, но все пак ние сме тези, които се вълнуваме най-много от инвестициите, от инвестиционния климат в страната. Министерството на земеделието многократно ме увериха през последните няколко седмици, че цялата документация е приготвена, всички необходими заповеди са издадени, така че, не мисля, че ще се стигне до преместване на дейността на Агрополихим извън страната. По-скоро има някакво забавяне, което наистина е много неприятно", каза Добрев.

В Хасково двамата с министъра по управлението на европейските субсидии Томислав Дончев участваха в бизнес форум, организиран от списание "Мениджър".

По думите на Дончев от всичките му посещения в страната и от разговорите му с предприемачи като един от първите проблеми се очертава квалификацията на работната сила.

"Според мен държавата, преди да обсъжда темата как да помогне на бизнеса, трябва да изчисти далеч по-сериозният проблем - как да не му пречи. И тук - регулативните режими, колко бързо работи държавната администрация, колко качествено му предоставя услуги - може би е втората тема след квалификацията на работната сила", отбеляза той.

В момента в България се изпълняват или са изпълнени проекти за 11,8 милиарда лева, което е над 75% от цялата финансова рамка на програмния период от 2007 - 2013 г., посочи Дончев. Според него това е оптимистичен резултат, защото "имаме право да договаряме до края на 2013 г. и имаме право да плащаме до 2015 г.".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Те и миналата година очакваха ръст на туризма, пък после нещо не се получи. И с тоя ръст от 2% (ако го постигнем, въобще), кога ли ще стигнем средното ниво по доходи в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още