IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото шоу на Apple

Изпълнителният директор Тим Кук представи редица новости - нови MacBook, навигационна система и Mountain Lion, но не и телевизор

23:17 | 11.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така ще изглежда новият&nbsp;&nbsp;Macbook Pro. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така ще изглежда новият  Macbook Pro. Снимка: Ройтерс

Стив Джобс се завърна – в лицето на независимия Тим Кук. В понеделник сутринта (местно време) Кук откри конферецията за разработчици WWDC в Сан Франциско и бе посрещнат от събралите се програмисти на софтуер с овации. Дебатът за това дали новият изпълнителен директор може да изведе Apple до бъдещето, обаче така или иначе не са приключили. 

Приложенията в App Store вече са над 650 хиляди, 225 хиляди от които са специално разработени за iPad. Това бе първата новина на 23-тото издание на конференцията за разработчици на Apple Worldwide Developers Conference (WWDC), предаде Bloomberg.

30 млрд. са изтеглените приложения от App Store до момента, оповести главният изпълнителен директор Тим Кук при излизането си на сцената.

„Културата на приложенията стана една отделна икономика“, заяви Кук. По думите му в 120 страни вече има App Store. „И съм радостен да оповестя, че ще станат с още 32 повече“.

Кук се похвали и с растящия брой разработчици – в момента те са над 1000, и с над 400 млн. потребителски акаунта в App Store.

И десет минути след началото на конференцията идва и първата новина – Фил Шилер излиза на сцената и представя новата серия лаптопи MacBook Pro и Air. MacBook Air ще бъде снабден с новите Ivy Bridge процесори на Intel Core i7 с тактова честота до 2 GHz, до 8 GB RAM, до 512 GB SSD и 60% по-бърза графика, както и 720p HD FaceTime уебкамера - „Най-добрият компютър, който някога сме правили“, похвали се Шилер. Дисплеят на устройството е 1366х768, 11". Цените ще са между 1199 и 2199 долара.

MacBook Pro също са с новите процесори Ivy Bridge, с до 8 GB RAM, Kepler GeForce GT 650М видеокарта с 1 GB памет и 7 часа живот на батерията. Цената е между 999 и 1499 долара.

На сцената се появява Скот Форстал, за да говори за новата версия на iOS за iPhone и iPad.  До март 2012 г. са продадени 365 млн. устройства с iOS, като 80% от тях с най-новата версия iOS 5. По думите на Форстал 47% от всички качени в Twitter снимки са от устройства с iOS 5.

Новата операционна система е снабдена с Eyes Free - бутон за дистанционно управление на волана на автомобила. Технологичният гигант е сключил партньорства с BMW, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi и други автоконцерни.

В новата версия ще е възможна видеотелефония и без наличието на wifi. Освен да бъдат приети или да бъдат отхвърлени, телефонните разговори ще могат да бъдат отхвърляни и с вграден смс, а също така телефонът ще може да напомня за отхвърлен разговор при достигането на дадена дестинация. 

Нови функции има и за бъдещия Mac OS X: Power Nap. Функцията държи Mac в актуално състояние и в спокойно състояние, като дори осъществява актуализации и съхранение на данни. Функцията е налична за Macbook Air и Macbook Pro.

И поредната новост - Gamecenter, който дава възможност за възпроизвеждане на игри на различни платформи на Apple - iPhone, iPad и Mac.

Актуализирането до Mac OS X Mountain Lion ще струва 20 долара и ще бъде налично от юли.

Следващата голяма новина - iOS 6 има силна интеграция с Facebook. Социалната мрежа трябва да се интегрира с всички приложения – сред които Photos, Safari, Maps, iTunes и Gamestore. Сега и приложенията може да бъдат „харесвани“ в App Store.

Apple казва довиждане и на Google Maps, което впрочем беше очаквано. В iOS 6 концернът ще организира собствено приложение за карти. Лоши новини и за TomTom, Navigon и Сие – в новата операционна система има и навигационен софтуер. 

Разочаровани бяха онези, които очакваха навлизане на концерна на пазара на телевизори. Компанията не обяви подобрения в съществуващия  Apple-TV-Settop-Box, нито пък показа свой собствен телевизионен уред, каквито спекулации има от месеци. 

Снимки от конференцията вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
Apple е лицензирал TomTom и новия навигационен софтуер на мястото на Google Maps е леко променена версия на TomTom
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още