IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-скъпия природен газ в ЕС според покупателната способност

По относителна цена на електроенергията сме около средата, показват още данните на Евростат за 2011 г.

16:20 | 25.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
България е с най-скъпия природен газ в ЕС според покупателната способност

България е страната с най-висока относителна цена на природния газ спрямо покупателната способност, показват представените днес данни на Евростат за енергийните цени в страните от Европейския съюз през миналата година.

През 2011 година битовите потребители у нас са плащали средно 4,7 евро за сто киловатчаса енергия, получена от природен газ, което е една от най-ниските номинални цени в ЕС.

Когато обаче тази цена се изчисли спрямо стандарта за покупателна способност, България се оказва страната, в която синьото гориво излиза най-скъпо на домакинствата - близо два пъти повече в сравнение с държави като Люксембург, Великобритания и Румъния.

Страната ни е на първо място и по друг показател - най-ниска номинална цена на електроенергията през миналата година - 8,7 евро за сто киловатчаса при средна стойност в ЕС от 18,4 евро.

Пресметната спрямо покупателната способност обаче тази цена ни поставя на 13 място в ЕС, което означава, че в 12 други държави за електроенергия отива по-малка част от доходите на домакинствата.

Данните на Евростат показват още, че увеличението на цените у нас през 2011 година е било с 5,4% за електричеството и с 9,5% за природния газ, като този ценови ръст е съизмерим със средния за ЕС. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
xkm
преди 11 години
" Пресметната спрямо покупателната способност обаче тази цена ни поставя на 13 място в ЕС, което означава, че в 12 други държави за електроенергия отива по-малка част от доходите на домакинствата. " Нищо , нищо - и тук ще ни изпратят на първо място нашите родни ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още