IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кейнс би решил дълговата криза

Един от уроците на историята е, че националните дългове трябва да се управляват по начин, който не унищожава икономиката и умерения политически център

08:50 | 17.05.12 г. 83
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Кейнс би решил дълговата криза

Преди почти 100 години един млад служител на британското финансово министерство се опитал да посъветва европейските политици за това как прекалено големите външни дългове могат най-добре да бъдат управлявани.

Има, твърдял той, граница, до която дадена страна може да обслужва дълговете си. Тези, които очакват плащания отвъд тази граница ще бъдат разочаровани. Опитите на кредиторите да изискват по-нататъшни плащания ще се окажат политически опасни.

„Ако страните длъжници все пак се съгласят с наложените им условия, те определено няма да успеят да спазят някои от тях. Така напрежението ще се повиши навсякъде“, пише младият икономист.

Той препоръчвал дълговете на редица европейски страни да бъдат преструктурирани – план, който с един подпис би разрешил част от проблема.

Когато предложението му било игнорирано от правителствата кредитори, Джон Мейнард Кейнс напуснал работа и се оттеглил, за да напише „Economic Consequences of the Peace“ (Икономическите последици на мира), пишат Маркъс Милър и Робърт Скиделски от Университета Уоруик в коментар за Financial Times.

В днешна Европа ролите са разменени. Не Германия страда под непосилно дългово бреме, а нейните партньори от Южна Европа.

Какъв е съветът на Германия?

Стриктно прилагане на бюджетни икономии. Страни със значителни дългове трябва да повишават данъчното бреме и да ограничават разходите си, независимо какви са последствията за реалната икономика. Ангела Меркел харесва да припомня саксонската мъдрост: „В дългосрочен план не можете да харчите повече, отколкото печелите“.

В основата на германската позиция е схващането, че решаването на дълговите проблеми е единственият приоритет на длъжника. От своя страна Кейнс споделя виждането, че кредиторите и длъжниците трябва заедно да положат усилия за решаването на проблема, тъй като за натрупването на дълговете са отговорни и двете страни.

Икономическият ефект от тази политика е все по-очевиден. За разлика от САЩ и страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия и Китай) Европа на практика е в стагнация, от която в близко бъдеще няма надежда да се измъкне. Дълговите проблеми също не са разрешени.

След като обезпечение за суверенния дълг е способността на гражданите да плащат данъци, рецесията и безработицата сериозно подкопават възможностите за обслужване на задълженията, както и доверието на капиталовите пазари. Доказателство за това е нарастващата доходност по облигациите на страните от южна Европа.

Политическите последици са още по-тежки. Разговорите за сформиране на правителство в Гърция се провалиха. Това не е учудващо – няма правителство, което да може да подкрепи подобни мерки и в същото време да разчита на подкрепата на гласоподавателите.

Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

80
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Въх уби *** !За правописа ми не се къхари ! Всички *** като тебе като НЕМА какво да кажат за правописа се хващат ..ха ха ха...За изблиците споко. Знам че това муаахааа ти бърка некъде , но доктора ми предписа ПОСИЛНИ хапове и вече се въздържам ..муаахаааа.... УУУУПСССС....Ох терапията ще е продължителна. НЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ РАДЕЛЯШ С ДЕМОДЕ НАВИЦИ от 1946г ...муаахааааааааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Да не забравяме че в много страни има данък върху лихвите върху депозитите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Йорданчо , упоритостта понякога носи дивиденти - ето че днес спечели ;).......безплатна корекция на дефектитеникакъв тарикат не съм,нито имам претенцията - по форумите няма тарикатити пооправи правописа и коригирай емоционалните изблици , това "муаахаааааа. е " било " актуално" през 1946 год това да постигнеш-струва си.....за "другото" ще ти трябват поне 50 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 6 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Ale1 умръзна ми от ТАРИКАТИ от Бг с мутренски манталитет.Мили тъпанарю СПЕСТИТЕЛА не иска да ИНВЕСТИРА ! Капиш ?Той иска изкараното от него с ЧЕСТЕН труд/бизнес/иновация или КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН да ПЕСТИ за нещо което е решил ще ПОЛЗВА след време.За другите КЛИШЕТА ТЪПОТИИ ДЕТО СИ НАДИПЛИИ какво да кажа?Ами да погледнем бисера ти: " Идейните инвестират а останалите се пенсионират"...мухааааааТИ ЗА ТЕЗИ ДЕТО СЕ НАБУТАХА С по 1000 евро на квадрат ли имаш предвид ? Да така е тези ПИШМАН ИНВЕСТИТОРИ СКОРО НЕМА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ. Щото " Банките като житейски катализатор " ха ха ха ЩЕ ИМ СЪДЕРАТ КОЖИТЕ до 9-то коляно. ха ха ха....За инвеститорите в инвестиционни фондове нема да почвам, там истината е 30-40% надолу ЕГАТИ И ИНВЕСТИТОРИТЕ ЕГАТИ ИДЕИТЕ ...муаахаааааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
mia11-------затова е борса-за да се печели ;)нима не искаш да спечелиш и ти ? -----------печалбите вървят с риска - който НЕ винаги е пропорционален !пример : маржин печалба / загуба е 4 : 1 влог печалба / загуба е 1 :30 ...(3.5 %лихва : 100 % загуба ако се удави банката) ----------------------------------------------------Няма Банка в света-която да е удавила инвестиционен брокер - ако има проблем Самата Банка първо на брокера се обажда да смени банката - защото има неписани закони!Няма повече от 200 банки ;) по света,които да са удавили обикновения депозитар - на него никой не му дава изпреварваща информация-защото някой трябва да плати сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
сори, от колкото от производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
И ти и Дани сте прави за себе си, но има един много по-голям проблем, и той се нарича спекула на борсата, защото той убива всякакви желания за инвестиране в нещо реално. Ще дам *** пример с "великата" технологична к-я Сименс, която вместо да инвестира в инзвънземни технологии и блага, предпочита да надува балони на борсата, и естествено печели повече от борсата от колкото в произвдство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
човек,чиято "инвестиционна" идея е Пенсията е човек от времето на Априлския Пленум на ЦК на БКП !-------------Идейните инвестират а останалите се пенсионират ;)не очаквам да го разбереш , както и не разбираш ролята на Банките като житейски катализатор / корективза всеки влак има пасажери - в БГ пенсионерите с твоите приоритети са около 3 млн - за това живеят с по 150 - 200 лв..........макар че и те са им много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Уважаеми/а ale1 пишете следното:"Единият Няма Работещи Идеи (иначе нямаше да е Депозитар )"Е ЗАЩО СПЕСТИТЕЛИТЕ СПОРЕД ВАС ДА НЯМАТ ИДЕИ ?Ами повечето имат една ПРОСТИЧКА идея и тя се нарича ПЕНСИОНИРАНЕ !!!Стига сте писали тези ОТКРОВЕННИ ГЛУПОСТИ за "безидейните и безпаричните" ! За хората с идеи но бдезпари си има рискови фондове и всекакви други да си им ават пари ! Капиш не БАНКИТЕ да КРАДАТ от мойте спестявания а да финансират в ГОЛЯМАТА си част БАЛОНИ и ОХОЛЕН ЖИВОТ на откровенни мошенници !А за банките ...ами ако НЯМА фиат монетарна система БАНКИТЕ НЯМА да могат да създават пари от въздуха и тогава ще стане това което ви писах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
RE : Мили stoiloff предлагате заеми с нормална лихва. Да кажем 3-4% за целия период! ...муаахаааа... ДА РАЗБИРАМ ЛИ ЧЕ НЯМАТЕ ПУКНАТА ПАРА В ДЖОБА И СТЕ ЗАТЪНАЛИ В ДЪЛГОВЕ КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ОБСЛУЖВАТЕ ?Щото да ме прощавате ама при инфлация от 4-5 % СПЕСТИТЕЛ НИКОГА няма да се съгласи да ви даде пари на заем и да ГУБИ от това !!! Ех мераклии да правят ПОМЕН с парите на другите бе ! ----------------Данчо,прекалено хубаво си то написал.......за да е истинаДепозитарят е същият като Кредитаря - имат само по един избор-т.е. нямат избор;)Единият Няма Работещи Идеи (иначе нямаше да е Депозитар ) - Другият Няма Пари - (иначе нямаше да е Кредитар)Или парите в буркан - но тогава ставаш таргет на айдуците ;)След Петото изречение всичко се изяснява---------заради безидейните и безпаричните са направили Банките преди 650 год - да им помагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още