IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит на идеи за намаляване на здравно неосигурените

Държавата умува как да овладее загуби на здравната система от около 500 милиона лева годишно

08:40 | 24.04.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="http://www.sxc.hu/">http://www.sxc.hu</a></p>

Снимка: http://www.sxc.hu

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. Тя обясни, че ще иска конкретни предложения от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

По последни данни около 1,5 милиона българи са без здравни осигуровки, но държавата няма механизми да се справи с проблема. Според сдружението на общопрактикуващите лекари, от това, че тези граждани не се осигуряват за здраве, системата губи около 500 милиона лева годишно.

Investor.bg потърси всички гледни точки по темата.

След като в медийното пространство се завъртя идеята да се отнемат документи за самоличност или шофьорски книжки при неплатени здравни вноски, министърът на здравеопазването отрече подобна възможност. Десислава Атанасова заяви, че идеята е несъстоятелна, защото личните документи са задължителни и здравното министерство няма правомощия над тях.

Атанасова обаче разкри, че се обсъжда вариант, при който плащането на здравните осигуровки да има тежестта на данък. Министърът на този етап отказа да коментира други обсъждани възможности, като призова всички да споделят становището си, за да се намери решение.

През годините са предлагани различни варианти за решаване на проблема, но досега никой от тях не е бил ефективен, припомни министърът. Тя заяви, че има две основни групи хора, които не плащат вноски и мерките трябва да бъдат различни към отделните групи. От една страна са тези, които живеят в чужбина и плащат вноски там, а от друга, са тези, които са загубили доверие в системата и не виждат стимул да се обременяват с вноски.

Атанасова загатна и за решение в посока не само за санкции срещу нарушителите, но и да се въведат стимули за съвестните граждани, които редовно внасят здравните си осигуровки. Според нея в годината преди изборите е необходимо тази тема да се дискутира не само на експертно ниво, но и чрез широко обществено обсъждане.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков, смята, че когато леките мерки не помагат, трябва да се търсят по-твърди варианти, но при условие, че не се ограничават човешките права.

Новият управител на касата потвърди за Investor.bg, че ще подкрепи всички мерки, които министър Атанасова смята да предприеме, ако те не противоречат на други закони. Цеков допълни, че през годините законодателят е опитал всякакви начини да принуди хората да си плащат осигуровките – с по-меки варианти, с известия, с кръгли маси, но в крайна сметка винаги има хора, които не ги плащат.

Председателят на националната пациентска асоциация Пламен Таушанов е на мнение, че не може да бъде коментиран един отделен подход. Той каза, че в рамките на два месеца ще бъде изготвена национална програма след широка обществена дискусия за това как да бъде намален чувствително броят на здравно неосигурените лица чрез различни механизми. Според Таушанов до пет години трябва да се достигнат нивата на здравно неосигурените в европейските държави.

Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Идеята ти е интересна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Бях го писал и преди - Трябва да се въведе кредитна сметка на всеки българин с ниска лихва. Когато отиде при доктора или в болницата, няма да плаща нищо, а просто докторът/болницата/спешна помощ си взима парите от тази кредитна сметка - по техни цени. Отделно Здравната каса дебитира съответната сметка ако човекът е осигурен с пари отговарящи на осигуровката за това заболяване/може да има разлика, ако например е лекуван в луксозна болница/. В края на годината НАП преглежда тези кредитни сметки и ако има ненулирани сметки праща съобщение на собствениците за издължаване - също както данъците. Ако не се издължат в определен срок се събират пак като данъците.Така докторите няма да се занимават да взимат директно пари от пациентите и няма да отказват лечение. Щото парите винаги си ги взимат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
Мислещ
преди 11 години
Нямате напредък, г-н Императоре. Продължавате да си приказвате най-безотговорно, с чистото съзнание, че си чешете пръстите по клавиатурата. Дали ти пука, че това което обясняваш е напълно невъзможно? Очевидно не, едно си баба знае. Е, ще ти обърна внимание, когато идеш да го обясниш лично на *** дето ги даваха тая сутрин по тв-то. Иначе си просто въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Здравно неосигурените хм? Тепърва чакайте вълна от такива! Просто няма адекватна "политика" по въпроса! Света става едно недобро място за живеене, обсебен и управляван от политици с ниски страсти и икономисти с огромно самочувствие! А това са хора на разрухата а не на съзиданието. Тежко ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
В съвременната западна медицината(която изповядваме и ние), вече го няма човешкия елемент, тя като всичко останало се превърна в чиста търговия. Едно време лекарите са били лечители с призвание, а хората вярващи в неведомите пътища господни. Сегашното джипи е администратор обучен на диагносицични алгоритми, а пациента е стока за обработка. Няма значение как ще бъде организирана здравната система(частна смесена или държавна), тя няма да работи понеже го няма вече нито лечителското призвание от една страна както и пациентската благодарност от друга, в смисъл че съвременния човек се е въобразил, че има гаранционна карта до поне 80-90 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Малцинствата винаги са били удобен инструмент в ръцете на силните нации да манипулират и държат покорни по слабите ...като нас! Те, / от "не правителствените" организации/ са наясно със ситуацията, но им плащат да поддържат определено статукво в съответното общество в зависимост от интереса на плащащия дейността им! Дейността на подобни "не правителствени организации" няма нищо общо със самарянство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Прав си! Предния ми пост "Прав си" се отнасяше до твоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Прав си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
В нашата страна не работи НИТО ЕДНА солидарна система . Там където са заложени подобни системи фондовете са с огромни дефицити . Това у нас определено не работи . И по принцип - хората първо са забогатели , а след това са станали солидарни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Мислещ - многократно съм обяснявал как се озаптява тумба озверяли ***, но това е извън темата. А ако промангалските расисти от т.нар. Хелзингски комитет или друга подобна противоконституционна организация толкова обичат ***, да им плащат лечението от своя джоб !!! Същото е и с местообитанието на горепосочените полусъщества - от разни циганозащитни организации надават рев, колчем някой се опита да спази законите и да разруши незаконните *** катуни, ама не съм чул досега някой хъхрякозащитник да настани семейство *** в своя дом !!! Геноцид казваш... а не е ли геноцид, когато Български деца на здравноосигурени родители умират, защото няма пари за лечението им, а родителите им не са успели да съберат голямата сума, макар да са се молили като просяци по телевизия или в Интернет? Или за НЕмангалите геноцидът е допустим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още