IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи датски банки се отказаха от услугите на Moody’s

Става въпрос за това, че просто не можем да разберем аргументите на рейтинговата агенция, коментира банкер

12:00 | 20.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещи датски банки се отказаха от услугите на Moody’s

Най-големите датски банки се отказаха от услугите на Moody’s Investors Service, след като бяха уверени от някои от най-големите инвеститори в страната, че мнението на рейтинговите агенции няма особено голяма стойност, съобщава Bloomberg.

На 13 април Nykredit A/S, най-голямата ипотечна банка в страната и един от основните емитенти на обезпечени ипотечни облигации на стария континент, прекрати договора си с Moody’s, позовавайки се на „променливите“ оценки на рейтинговата агенция.

Ипотечното подразделение на Danske Bank A/S - Realkredit Danmark A/S, втората по големина ипотечна банка в Дания, се отказа от услугите на Moody’s още през юни.

Jyske Bank A/S, втората по-големина публична банка в страната, също възнамерява да прекрати отношенията си с Moody’s, посочва Стийн Нигаард, финансов директор на институцията.

„Те просто прекрачиха границата на почтеността“, заяви Нигаард. „Не става въпрос, че имаме мнение и ако ни наложат негативна оценка се ядосваме и си тръгваме. Става въпрос за фундаментални показатели и за това, че просто не можем да разберем аргументите на Moody’s.

През юни Moody’s критикува достигащия 470 млрд. долара ипотечен пазар в Дания - третият по-големина в света след този в САЩ и Германия - за това, че банките в страната не успяват да ограничат рисковете при рефинансирането си.

Оттогава ключовият датски индекс Nykredit, проследяващ най-интензивно търгуваните ипотечни облигации в страната, се е повишил с 6,3%, достигайки рекордни нива – знак, че инвеститорите пренебрегват предупрежденията на кредитната агенция.

„Горе-долу всеки втори месец Moody’s намираше някакво ново съображение, за което да се заяде“, казва Сьорен Холм, финансов директор на Nykredit.

Moody’s „не коментира бизнес отношенията си“, заяви Джесика Сибадо, говорител на компанията.

„Според Moody’s Дания има едни от най-сигурните обезпечени облигации в Европа. Въпреки това след 2009 г. датските обезпечени облигации бяха засегнати от отслабващите кредитни позиции на емитентите, както и от увеличаващите се рискове, произтичащи от проблемите с рефинансирането“, изтъква тя.

„Не че рейтингите нямат значение. Разбира се, че имат“, казва Ингър Хус Педерсен, инвестиционен директор на Hellerup, базиран в Дания пенсионен фонд, управляващ активи за около 27 млрд. долара.

„Ние обаче напълно се доверяваме на тези ипотечни облигации. Това е стара система, която е преживяла много. Ето защо съм сигурен в нея. Историята ни учи, че рейтинговите агенции често грешат“, посочва той.

През 1996 г. 200-годишният датски облигационен пазар изостави традиционните 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва и започна да предлага ипотеки с опция за промяна на лихвата.

През 2003 г., за да привлекат повече клиенти, датските банки започнаха да предлагат и ипотечни заеми, при които за периода до достигането на матуритет се изплаща само лихвата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Държава с население под 5,5 милиона, територия 2,5 пъти по-малка от България /ако изключим Гренландия/. 470 млрд. долара ипотечен пазар, третият по големина в света след този в САЩ и Германия .... А сега де, какво да прави Moody's и какви рейтинги да дава при настоящата ситуация в Еврозоната ....???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още