IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират средства от руския Резервен фонд, ако размерът му надхвърли 7% от БВП

В момента средствата във фонда са с 2,2 пъти по-малко от необходимата сума

22:53 | 17.04.12 г. 2
Инвестират средства от руския Резервен фонд, ако размерът му надхвърли 7% от БВП

Настоящият руски премиер и бъдещ президент на страната Владимир Путин по принцип е съгласен с предложението на руското министерство на финансите да бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти средствата от Резервния фонд, когато размерът му надхвърли 7% от брутния вътрешен продукт, съобщи РИА Новости.

„Предлагаме: нека определим безопасна граница от 7%, над която част от постъпленията в резервните фондове ще се насочва за реализиране на проекти. Струва ми се, че това е разумна схема“, каза руският министър на финансите Антон Силуанов.

„По принцип съм съгласен“, посочи на свой ред Путин.

По данни на финансовото министерство към 1 април размерът на Резервния фонд е 1,827 трилиона рубли (около 61,2 млрд. долара). Очаква се заложеният в бюджета размер на БВП през настоящата година да достигне 58,683 трлн. рубли (малко под 2 трлн. долара). По този начин използването на средствата от Резервния фонд може да започне при увеличаването му от около 2,2 пъти спрямо настоящия му размер – при достигане на 4,1 трлн. рубли.

В отговор на питане на Путин Силуанов посочи, че размерът на фонда е достатъчен ориентир и не е необходимо той да бъде обвързан с понижаването на реалния бюджетен дефицит, който няма отношение към компенсирането с приходи от петрола и природния газ. „Според нашите оценки реализирането на новите бюджетни правила ще ни позволи да понижим този тип дефицит до ниво от около 8% от БВП“, подчерта той.

Путин обаче посочи, че вероятно спорът с руското министерство на икономическото развитие за това от какъв размер на Резервния фонд е добре да се насочват средства към инфраструктурни проекти ще продължи. „Сега колегите от министерството на икономическото развитие ще кажат, че това е движение в правилната посока, но ще поспорим по въпроса за отсечката“, отбеляза той.

Според разчети на министерството на финансите фонд в размер на 7% от БВП ще осигури изпълнението на бюджетните задължения на Русия в продължение на 2-3 години при цена от 70 долара за барел петрол.

Ако тези 7% бъдат надхвърлени, 50% от постъпленията в Резервния фонд могат да бъдат насочвани за попълване на Фонда за национално благосъстояние, а останалите 50% - за инфраструктурни проекти, които не предвиждат постоянни разходни задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Благодаря за забележката, оправихме го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...Очаква се заложеният в бюджета размер на БВП през настоящата година да достигне 58,683 трлн. рубли (малко под 2 млрд. долара)...."Няма как бюджетът на Русия да е 2 млрд. долара. Та те ще са далече по-бедни от нас... По-леко с милиардите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още