IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат ежемесечно отчитане на консумираната топлоенергия

Да се забрани отказът от ползване на парно отопление в топлофицираните жилища, предлага зам.-министър Валентин Николов

12:31 | 10.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предвиждат ежемесечно отчитане на консумираната топлоенергия

Предвижда се отчитането на консумираната топлоенергия да стане ежемесечно, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, цитиран от БТА.

За целта ще бъдат направени съответните промени в Закона за енергетиката. Възможно е законовите промени да допускат варианта „по желание“ за срока на отчитане, но като цяло ще се „върви към варианта ежемесечно отчитане", допълни Николов.

Той уточни, че е необходимо Законът за етажната собственост да бъде синхронизиран със Закона за енергетиката в частта за отчитане на топлоенергията. По думите на Николов вече има потребители в Пловдив, Варна и в София, които ползват уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията.

„Аз лично споделям идеята за забрана на отказа от ползване на парно отопление в топлофицираните жилища“, коментира зам.-министърът. Той се аргументира, че „когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища или електрическа енергия за отопление".

Същевременно Валентин Николов призна, че изравнителните сметки, правени веднъж годишно, изненадват неприятно доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и калкулирането на топлоенергията.

Цената на топлоенергията може да се понижи с 5 до 7 процента от юли, ако се окаже, че от април цената на руския природен газ наистина бъде намалена с 11 на сто, каза от своя страна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той уточни, че в комисията все още няма информация от "Булгаргаз" за промени в цените на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Когато газта поскъпне с 10%, топлофикационните дружества искат увеличение на топлоенергията с 25%, а когато има поевтинавяне на газта с 10% си траят, докато ДКЕВР им предложи едни мижави 5% намаление на услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още