IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да отпадне таксата за избор на екип в болница?

Засега везните накланят в полза на идеята на новия здравен министър това плащане да става чрез доброволните здравноосигурителни фондове

08:03 | 03.04.12 г. 4
Може ли да отпадне таксата за избор на екип в болница?

Темата „за“ и „против“ таксата за избор на екип и лекар в болница отново излезе на дневен ред, след като новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова обяви своята визия по въпроса, която се различава коренно от тази на предшественика й Стефан Константинов.

Десислава Атанасова поиска отпадане на таксата за избор на екип и лекар в лечебните заведения и предложи ново решение - изборът на екип да се плаща от доброволните здравноосигурителни фондове.

Припомняме, че наредбата за достъп до медицинска помощ, която регламентира таксата, се оспорва в момента пред Върховния административен съд (ВАС) като незаконосъобразна. Омбудсманът също изрази становище за нейната противоконституционност.

Междувременно до излизане на решение на ВАС новият здравен министър започна консултации със съсловните организации за премахване на таксата за избор на екип при родилки и деца. Според Атанасова изборът на екип задължително трябва да става чрез доброволните осигурителни дружества, които да предлагат допълнителни услуги и да надграждат базовия пакет, осигурен по линия на здравната каса.

Съществуващата практика, регламентирана в закона, в действителност принуждава хората да правят избор на специалист като един вид гаранция, че с предварителна уговорка ще им бъде обърнато внимание и ще получат адекватна медицинска помощ.

Със сигурност предложението на Десислава Атанасова ще срещне подкрепата на Асоциацията на доброволните здравноосигурителни дружества. Според бившия здравен министър Мими Виткова, която е председател на асоциацията, добър вариант за замяна на това плащане е то да се поеме от доброволните здравни фондове. Виткова смята, че всяка форма на външно доплащане е принуда и не е в полза нито на пациентите, нито на лекарите.

Виткова изрази мнение, че предпочитанието към даден лекуващ лекар може да служи като вътрешен критерий в болниците за формиране на индивидуалното заплащане на лекарите. По думите й министерството на здравеопазването трябва да разработи нова методика за формиране на работните заплати на специалистите в болниците, така че допълнителните пари, плащани от здравноосигурените, да се калкулират във възнагражденията на лекарите.

В този смисъл основният проблем, който трябва да се реши, е как част от здравноосигурителната вноска да се включи в клиничните пътеки, така че парите да влизат в лечебните заведения не под формата на външно доплащане, а по клинична пътека. Само тогава най-търсените лекари ще получават повече за извършената дейност без да бъдат дискриминирани, както на практика се получава сега.

Бившият здравен министър твърди, че ако процедурата „избор на екип“ остане в сегашния вариант, този избор ще продължава да опорочава системата, като фаворизира определени медицински специалности (акушерството и гинекологията - бел. ред.) и да поставя на дъното други, които по принцип не са така привилегировани, като терапевтичните специалности например, коментира Виткова.

Доплащането за „избор на екип“ не е решение на проблема с финансирането на болниците и не е редно да се изтъква като аргумент в полза на запазване на статуквото, смята Виткова. Не на последно място експертът спомена липсата на ясна формулировка в закона за понятието „избор на екип“, тъй като засега това право е записано в подзаконова нормативна уредба.

Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Кобург Велчев
преди 12 години
Скъпи лекарства евтин живот .....Министърчето Стефан КОНСТАНТИНОВ ни мисли за *** !!!! Не министър, а слуга .. Групировката ГЕРБ да свали ДДС на 5% или дори на 0% !!!!Не може само мафията в туризма да има ниско ДДС, а в Хазарта да имат ниски данъци !!!!! ГЕРБ е червена мутро-мафиотска групировка, а Софарма е само част от мафиотския пейзаж !!! ГЕРБ е правителство на БРЪСНАТИТЕ глави - освен мутрата БОЙКО Борисов, още 4 министри са с бръснати глави. Напомняне за мутрите от 90-те години, нали ???? Такса избор на екип е ИЗНУДВАНЕ !!!! Който не плаща - да мре ли ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
rrado
преди 12 години
Постепенно минаваме към американската система на здравеопазване. Все по-скъпи и труднодостъпни услуги. Шапка ви свалям как НЕ можете да се преборите с грозните практики и лобизма ... и с желанието на непрозрачните фондове да се наместят.. Не искам моите деца да живеят тук и да ви пълнят гушите и да се притесняват за живота си всеки път, когато опрат до лечение, което следва да е безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
excelerator
преди 12 години
Ами доколкото на мен ми е известно (като осигурен и в доброволен частен фонд), там абонаментът е на годишна база. И ако принципно не съм гражданин в позиция да си плаща за доброволно частно осигуряване, а после по средата на годината изведнъж се озова в позиция да имам нужда от избор на екип на всяка цена (поради каквато и да е причина) - кво правим? Правя си абонамент по средата на годината? Това позволено ли ще е? Нещо ми е много трудно да си представя как ще бъде овладяна тази идея и как няма да се превърне изведнъж в същия "лост за принуждаване", само че този път ще се отрази на оборота на фондовете. А Мими Виткова е шеф на Доверие освен на "съсловната организация", така че не виждам как изобщо нейното мнение по темата тежи като "експертно" хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още