IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обсъжда протекционизъм в стил „Купувай американското!“

ЕК настоява за реципрочност при допускането на чужди компании до обществените поръчки в ЕС

08:18 | 03.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Европа обсъжда протекционизъм в стил „Купувай американското!“

Европа отвори кутията на Пандора, опитвайки се да съчетае свободната търговия с честната, пише в свой материал Ройтерс.

Под натиска на френския президент Никола Саркози Европейската комисия одобри на 21 май предложения, които могат да изключат чуждестранните компании от наддаванията за обществени поръчки в Европейския съюз, освен ако държавите, в които са базирани, не осигурят същия достъп за европейските фирми.

ЕК, чиито традиции я нареждат сред привържениците на лансирането на свободната търговия и сред противниците на протекционизма, настоява, че мярката се използва като лост за достъп до изгодните правителствени договори в страни като Япония, САЩ и Китай, а не за затварянето на европейските пазари.

Обществените поръчки по света – от изграждането на пътища и железопътни линии до снабдяване със софтуер и инсталиране на мрежи за данни – са на стойност около 1 трилион евро годишно, а европейският пазар е доста по-отворен от този на конкурентите, твърдят от ЕК.

Япония допуска чуждестранни компании до по-малко от 3% от обществените си поръчки, а САЩ са съвсем малко по-либерални. Представители на ЕС са притеснени от допълнителните клаузи от типа „Купувай американското!“, залегнали в законодателството на САЩ напоследък.

Мярката трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство правителства на държавите-членки, което далеч не е сигурно, но вече предизвика ожесточени дискусии.

Критиците, особено почитателите на свободната търговия в лицето на британците, заявиха, че предложенията изпращат грешно послание и ще поведат Европа по опасния път към затваряне на пазарите вместо към отваряне.

В британски правителствен документ за търговията от 2011 г. се посочва, че принципът на реципрочност може да звучи „повърхностно логично“, но е в състояние да открехне вратата за протекционизма.

„Правителството не смята, че ЕС трябва да затвори своите пазари, ако пазарите на останалите не се отворят. Това може да отслаби конкуренцията, да повиши разходите, а европейските данъкоплатци да получават по-некачествени услуги“, пише в документа.

Германия, най-големият износител в региона, също не е ентусиазирана, опасявайки се от ответни мерки спрямо автомобилната и химическата ѝ индустрии, както и срещу тежкото машиностроене, които все още завладяват растящите азиатски пазари.

Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Крайно време беше. Същото трябва да се отнася и за отделните членки на ЕС. Не трябва да се пускат чужди фирми в България, ако съответната страна не пуска нашите работници и фирми там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още