IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на Румъния е намаляло с над 12% за десетилетие

Емиграцията и ниската раждаемост са основните фактори за спада

17:29 | 03.02.12 г. 1
Населението на Румъния е намаляло с над 12% за десетилетие

Населението на Румъния е намаляло с повече от 12% след 2002 г. заради емигриране от страната и ниската раждаемост, сочат първоначални данни от преброяването в северната ни съседка, цитирани от Ройтерс.

По данни на румънския Национален статистически комитет, събрани при преброяването в края на 2011 г., населението на страната е около 19 млн. души при 21,7 млн. преди 10 години.

Почти 1 млн. румънци живеят и работят в чужбина, съблазнени от по-богати западноевропейски държави като Италия и Испания. Според други оценки броят на работещите в чужбина вероятно достига 3 млн. души.

Ройтерс отбелязва, че данните увеличават тревогите за работната сила на страната и данъчните приходи.

Изтичането на работна ръка поражда основателни опасения в страна, където само около 5 млн. работници плащат данъци, а повечето от останалите са пенсионери, деца, препитаващи се от земеделие или работещи незаконно.

В прекалено раздутия и неефективен държавен сектор в Румъния са заети почти една четвърт от всички работещи.

„Основната причина за намаляването на румънското население е миграцията в чужбина заедно с отрицателния естествен прираст“, заяви говорителят на Националния статистически комитет Илие Думитреску.

6,5% от населението на страната са унгарци, а 619 000, или 3,2%, са се определили като роми.

Според правозащитни организации обаче много от ромите не са обявили истинската си етническа принадлежност, тъй като се опасяват от дискриминация, а истинският им брой достига до около 2,5 млн. Ако изчисленията им са верни, то румънската ромска общност би била най-голямата в Европа.

От статистическия комитет смятат, че около 1 млн. души не са включени в данните, тъй като не са попълнили формулярите или живеят в чужбина и не са били обявени от техни роднини.

Думитреску посочи, че по-подробните данни ще бъдат обявени през май и все още са възможни значителни промени в числата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
YordanGeorgiev
преди 12 години
Още една причина за задаването на следните въпроси:- какво се прави в бг за убеждаването на хората, че емиграцията не е единствения изход- мерки за насърчаването на раждаемостта- мерки за подобрението на образованието и квалификацията на населението - как могат част от тези 2 милиона емигрирали да бъдат привлечени обратно със всичкият им душевен и материален капитал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още