IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по ръст на туристическите нощувки на чужденци през 2011 г.

Увеличението е с 20%, докато ръстът за всички нощувки е 18%, с което се нареждаме на второ място в съюза

18:52 | 24.01.12 г. 2
България е първа в ЕС по ръст на туристическите нощувки на чужденци през 2011 г.

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-сериозен ръст на нощувките в хотелите и местата за настаняване през 2011 г., показват данни на Евростат.

Според европейската статистическа служба страната ни е на второ място по ръст на нощувките в хотелите през миналата година с отчетено повишение от 18,3%. Изпреварва ни само Литва с увеличение на нощувките от 19,8%. След нас са Естония (14,6%), Латвия (14,1%) и Румъния (12,9%).

Най-малък ръст на нощувките в хотелите през миналата година е регистриран във Великобритания (0,5%), Австрия (0,6%) и Малта (0,7%). Спад от 1,2% е отчетен единствено в Италия.

Страната ни обаче е първа по ръст на нощувките, осъществени от чужденци. Според данните на Евростат през миналата година те са се увеличили с 19,5%. Следва ни Литва с ръст на нощувките на чужденци от 19,3%.

България е втора в Еврообщността и по ръст на нощувките на български граждани през 2011 г. спрямо 2010 г. Евростатистиката отчита увеличение от 15%. Изпреварва ни отново Литва с 20,6% увеличение на нощувките в страната, осъществени от литовци. След нас е Румъния с повишение на нощувките, осъществени от румънци, с 13,4%.

Първа в ЕС по абсолютен брой на реализираните нощувки през 2011 г. е Испания. В страната са реализирани общо 288 млн. нощувки, което е със 7,8% повече спрямо 2010 г. Следва я Италия с реализирани 249 млн. нощувки, трета е Германия с 241 млн. нощувки. Петицата се допълва от Франция и Великобритания.

Според Евростат в петте държали са реализирани 70% от нощувките в ЕС през миналата година.

Испания е първа в ЕС и по реализирани нощувки от чужденци през 2010 г. Следват я Италия, Франция и Великобритания.

Германия обаче заема първото място в ЕС по брой нощувки, реализирани от гражданите на страната. Следват я Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Като цяло за ЕС растежът на реализираните нощувки е достигнал предкризисните нива, посочват от Евростат. Миналата година на територията на общността са реализирани 1,6 млрд. нощувки, което е с 3,8% повече спрямо 2010 г.

От евростатистиката посочват, че според данните миналата година международният туризъм е бил по-силен в сравнение с вътрешния. Точно обратното се наблюдаваше в периода на кризата от 2008-2009 г., припомня статистическия институт.

Данните показват, че нощувките в ЕС, осъществени от чужди граждани, са нараснали със 7,3% през 2011 г. спрямо 2010 г., докато при нощувките на гражданите на Общността е регистриран растеж от само 1,2%.

Статистиката сочи още, че броят на пътуванията с цел ваканция на граждани на ЕС е намалял с 0,3% през миналата година, което се дължи основно на намалението на пътуванията в границите на съюза. Почивките в чужбина обаче са се увеличили с 0,1%.

Европейските граждани са увеличили и продължителността на ваканциите си в чужбина с 2 нощувки през 2011 г., докато почивките в рамките на Общността са били с 1,5 нощувки по-кратки, пише в доклада на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Правилното негативно заглавие е - Провал на туризма в Европа, туристите нощуват в България :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Язък за тия дето я чакат катастрофата в туризма пак не идва. Язък уж всичко е с краката нагоре у наш туризъм па пак първи излиза и така години наред вече .. Язък ква я мислим ква стана!? Язък само дето спряхме и хляб да кулуваме в тая криза , щото страаашна криза... ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още