IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни експерти твърдо подкрепят изграждането на АЕЦ Белене

В света няма атомна централа, която да е фалирала финансово, заяви председателят на „Булатом“ Богомил Манчев

17:51 | 24.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Енергийни експерти твърдо подкрепят изграждането на АЕЦ Белене

Не може да има устойчиво развитие на икономиката, без развитие на ядрената енергетика. Това беше лайтмотивът в изказванията на енергийни експерти по време на проведена днес в София конференция, организирана от Коалиция за устойчиво развитие.

„Няма никакво съмнение в икономическата целесъобразност и необходимостта от строителството на АЕЦ Белене“, каза председателят на Български атомен форум (“Булатом“) и собственик на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев. Той отново повтори някои от основните изисквания и съответно спазването им при строителството на АЕЦ Козлодуй и бъдещата АЕЦ Белене, изтъквайки засиланата „пасивна“ защита на реакторите, които биха издържали на голямо земетресение и падане на голям самолет върху централата.

В света не знам да има фалирала атомна централа, заяви Манчев, коментирайки финансовата изгода от проекта.

Той припомни, че заради повишените екологични изисквания към ТЕЦ-те на въглища, електроенергията от тях ще става все по-скъпа. Предвижданите около 16 млн. мегаватчаса електроенергия годишно от АЕЦ Белене ще струват с 300 млн. лв. по-скъпо, ако се произвеждат от ТЕЦ-ве, пресметна експертът.

Предимствата на руските ядрени технологии изтъкна и експертът Иван Хиновски. Относно финансовата страна на въпроса той посочи, че голям ядрен проект „не може да мине без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия“. Хиновски даде пример, че атомната централа с 4 блока в Турция, която ще строи и финансира Росатом, има сключен договор за изкупуване на 70% от електронергията за 15 години за първите два блока и за същия срок – на 30% от тока от вторите два блока. Времето за експлоатацията на ядрените блокове е минимум 60 години.

Управителят на консултантската фирма „ММС Консултинг“ Дмитрий Семизов направи кратка презентация на основните принципи при някои нови технологии в областта на ядрената енергетика. По думите му, близкото бъдеще на руската ядрена енергетика е в реакторите „СВБР 100“, изработени от сплав от олово и бисмут.

При реакторите на модулен принцип презарeждането с гориво е на 7-8 години. То става, като се взима единият модул и се поставя друг -  зареден, като първия се откарва в завода за презареждане и не е необходимо да се осъществява съхранение на отработено ядрено гориво. Сега Русия има уран в хранилища за 100 години напред, добави той.

Работи се и върху изработването на т.нар. ядрени батерии, чието презареждане е на 20 години. Вече има и модели на плаващи ядрени централи, които може да се разполагат в морета.

Що се отнася до технологията на термоядрен синтез, до внедряването й в практиката ще минат десетилетия. Проектът по тази технология, по който работят Франция и други европейски страни, струва 10 млрд. евро.

Подобен проект разработва и Русия под названието „Байкал“. Очакванията са практически резултати да има не по-рано от 2040 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Тези експерти са експерти по присвояване , лобизъм и са част от енергийната и ядрена мафия. В момента няма нужда от нови мощности. Освен това ние имаме нужда от реактор, който е в състояние да изгаря ядрените отпадъци произведени от АЕЦ-Козлодуй. Има една такава европейска програма и тези реактори са в процес на разработка. Те работят с подкритично количество гориво като го облъчват с неутрони произведени от ускорител на протони и мишена, от която те се избиват. Този тип реактори може да изгаря всичко включително и необогатен уран и торий, а безопасността му е много висока. Защо ни е стара руска бракма, която да произвежда още отпадъци , освен да напълним гушите на определени хора. Тези *** нямат капка съвест и срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Прочее, разчетите са за над 50% годишно, ама "инвесторите" тук дремят ли, дремят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Проблем такъв: Ако не построим ние тази мощност, комшии ще го сторят. Оставаме в опасната зона, но, без какъвто и да било реален контрол. Не е ниска себестойността на тока, която се очертава при тази разкладка, но, проектирано напред в годините, след 5-та до 8-*** ОТ ПУСКА насетне, същата ще стане напълно конкурентна предвид допълнителното затягане проблема с въглищата, квотите парникови газове, серните замърсявания и т.н. Аз също бих искал да почна да печеля от първия миг, но...Подобна реална печалба е достижима /за мен и евентуален партньор/ при стартиране проекта с по-малък пореден номер в подписа ми.По-здрави на всички,П.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Тъй, тъй, Богомил Манчев... Тартора на енергийната мафия и собственик на "Риск инженеринг", която обслужва АЕЦ "Козлодуй". На бавен огън да го печат, той пак ще си повтаря неговото, защото това му е играта. Ама нека ми обясни, защо АЕЦ "Фукушима 2" не може да си плати всички поразии, които стори на редовите японци, та държавата трябва да им покрива масрафа? Това си е чист фалит. Ама за нашия тартор философията е проста като фасул - печалбите за частните фирми, а загубите на гърба на матрияла ***, т.е. от държавния бюджет. Философията на г-на е дибидюс като философията на стъкларя - няма нищо по-хубаво от счупен прозорец. Ама аз съм на друго мнение. И не само за прозорците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
forexar
преди 12 години
Лъжа:"Енергийни експерти твърдо подкрепят изграждането на АЕЦ Белене" !Енергийните експерти подкрепят изграждането на допълнителни блокове в АЕЦ "Козлодуй" и твърдо отхвърлят глупостта наречена АЕЦ "Белене"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още