IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се намаляват ли данъци през 2012?

Мненията на водещи икономисти, които коментираха въпроса пред Investor.bg, се различават

14:30 | 05.01.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Да се намаляват ли данъци през 2012?

В края на миналата година министърът на финансите подхвърли идеята, че е възможно до края на мандата на това правителството ставката по ДДС да бъде намалена, по всяка вероятност с до 2 процентни пункта, т.е. от 20% на до 18%.

Идеята беше лансирана с редица условности и беше изрично подчертано, че това може да стане само при определени икономически условия в страната и Европа. Целта е, най-общо казано, да се стимулира икономическата активност и потреблението.

Както е известно, данъците в България са едни от най-ниските в Европа. Има ли място обаче за понижаване на ДДС или друг данък в условията на икономическа криза?

Този въпрос коментираха за Investor.bg водещи икономисти, с уговорката, че се имат предвид икономическите условия към момента. 

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика

В условията на икономическа криза общо взето всички говорим за необходимостта от стимулиране на икономиката, заетостта и потреблението. Един от основните начини за това е намалението на данъци. И в зависимост от това, кой данък ще се понижи, би се стимулирало потреблението или заетостта. Но намалението на данъчни ставки води до "свиването" на бюджетните приходи като цяло, затова вземането на решение за по-ниски данъци е трудно.

По тази логика не знам в случая доколко сериозна е идеята за намаляване на ДДС. Но така или иначе не мисля, че още през 2012 г. икономическата обстановка ще позволи този ход, въпреки че това би имало някакъв ефект в посока нарастване на потреблението. Впрочем, ако намалението на ДДС е само с 1-2 процентни пункта, то ефектът върху потреблението ще е слаб, особено ако в същото време действат и фактори, влияещи на повишаването на цените на стоките.  

Според мен в момента по-големият проблем е високата безработица. Така че, ако се мисли за по-ниски данъци, погледът по-скоро трябва да е насочен към намаляване на облагането на труда, т.е. в областта на доходите и осигуровките на заетите. Защото евентуално понижаване на ДДС би съкратило приходите в хазната, с което трябва да се съобразяваме при сегашните условия.

Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още