IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и Индия подготвят споразумение за валутен обмен

Анализатори очакват ходът да помогне за стабилизирането на курсовете на японската йена и индийската рупия

16:38 | 27.12.11 г. 5
Япония и Индия подготвят споразумение за валутен обмен

Очаква се Япония и Индия да обявят сключване на споразумение за валутен обмен, което трябва да облекчи потенциални проблеми с ликвидността, съобщи ВВС.

Споразумението ще позволи на двете страни да обменят своите валути срещу долари и да ги влагат във валутните си резерви.

Ходът се предприема на фона на нарастваща волатилност на курса на японската йена и индийската рупия.

Агенция Ройтерс цитира японския министър на финансите Юн Ацуми, според когото преговорите са във финална фаза. Очаква се договорът да бъде подписан при посещението на японския премиер Йошихико Нода в Индия през тази седмица.

Анализатори смятат, че споразумението ще помогне на двете държави да стабилизират валутите си, особено при настоящата несигурна икономическа среда в световен мащаб.

„Като цяло развиващите се икономики бяха разтърсени от дълговата криза в еврозоната“, заяви Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

„Валутите в развиващите се икономики започват да се колебаят, когато европейските банки изтеглят капитал. Спогодбите за доларов суап могат да помогнат на развиващите се икономики, тъй като обещават предлагане на долари в спешни случаи“, добави той.

Предишното споразумение за валутен обмен между двете държави, сключено през 2008 г., вече изтече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Да, де. Това е голямата новина за последните 2-3 месеца, според мен. Обратът в международното положение е много сериозен.Китай и Япония планират споразумение за разплащане в национални валутиhttp://***.investor.bg/news/article/128030/130.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Вярно е за Япония и Китай. т.е. 2 и 3 икономики и индия която е 10. Ако си спомняте и знаете за БРИК и тяхното споразумение - бразилия, Русия, Индия, Китай - Мечтаем заедно с БРИК. "В доклада се твърдеше, че най-динамични икономики ще бъдат четири държави, отстъпващи само на САЩ и Япония - Китай и Индия ще влязат в тройката глобални лидери по размер на БВП, а Русия и Бразилия - в шесторката".-"Последната засега прогноза, публикувана неотдавна от Националния съвет по разузнаване на САЩ под заглавие Глобални тенденции - 2005: промененият свят, потвърди, че ни очаква многополюсен модел, в който Китай и Индия наред със САЩ ще бъдат икономически гиганти, а Русия многократно ще се засили, ако успее да поеме по пътя на модернизацията. Оценката за перспективите на Бразилия е по-скептична, но Съветът признава, че през 2040-2050 година БВП на страните от БРИК ще надхвърли този на групата Г-7. "КАКВО стана с ДОЛАРА - очаква ни ВОЙНА за сега е смесена икономическа и военна. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
Преди няколко дни Япония и Китай подписаха споразумение, с което транзакциите между двете валути няма да минават през долара, а ще се обменят директно (карам по спомен, не знам точните специфики)...... а сега и това с Индия. На долара ще му дойде нанагорно май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Не само корави, но и мъдри. Азиатците разбраха, че всъщност нямат избор. САЩ започнаха война срещу всички - включително уж съюзниците си (справка - ЕС). Засега атаката е финансова. Всички държави са заплашени от икономически срив и последваща хуманитарна криза. "На война - като на война."По-добре земетресение, отколкото световен потоп, в който да се удавят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
А какво земетресение удари, само, Япония през Март!Е, на това казвам аз КОРАВИ момци. Браво на тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още