IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата в администрацията: надбавките падат, бонусите растат

Ето мненията на икономисти по предложените промени в заплащането на администрацията и за възможността за увеличение на минималните пенсии

07:45 | 16.11.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Реформата в администрацията: надбавките падат, бонусите растат

Министърът на финансите Симеон Дянков представи предложението за реформа при заплащането на администрацията. Тя предвижда да отпаднат надбавките за трудов стаж и размерът на заплатите да се определя от качественото изпълнение на работата, като този компонент формира до 30% от възнаграждението.

Освен това министърът на финансите заяви при представянето на основните параметри на проектобюджета за 2012 г., че ще се търсят средства за увеличение през следващата година на минималните пенсии, тоест тези до 200 лева.

Investor.bg поиска мнението по тези въпроси на водещи икономисти.

Георги Прохаски – председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР)

Според данните, които имам досега по въпроса, посоката на реформите относно заплащането в администрацията е правилна. Ще отбележа, че един от основните проблеми, свързани с подобряване на бизнес климата в страната, е именно подобряването на работата на администрацията.

А един от важните фактори за това е правилното оценяване на труда на всеки в администрацията и евентуалното стимулиране с по-високо заплащане. Разбира се, има рискове и от субективизъм при оценяването. Много се надявам, че при подготвяния нов начин на заплащане, „плюсовете“ ще бъдат повече от „минусите“. Мисля, че този начин на финансово стимулиране все пак ще е по-удачен от надбавките за трудов стаж.

По-високото заплащане на държавната администрация, където има такова, би могло да дойде основно от съкращения на „раздути“ звена, а не от увеличаване на държавните разходи като цяло. Според мен, през 2012 г. няма да има икономически условия за повсеместно вдигане на заплатите в администрацията с 10%, както предложиха синдикатите.

Що се отнася до размера на пенсиите, очевидно е, че поне минималните, т.е. тези до 200 лв., би трябвало да бъдат повишени. Казано съвсем общо, това би могло да стане чрез повишаване на събираемостта на данъци и осигуровки и чрез увеличение на дела на осигурените.

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика (ИПИ)

Досегашният начин за вдигане на заплатите в администрацията при нарастване на трудовия стаж, според мен не е много справедлив. А по какви точно критерии при новия метод на оценка сега ще се определя качеството на работа, зависи от различните министерства. Но стимули за добра работа по принцип би трябвало да има. Доколкото знам, в Министерството на финансите вече има донякъде въведена система за оценка на работата, от която зависят и стимулите.

А средствата за бонуси според мен би трябвало да дойдат от икономии. Обаче място за „генерално“ повишение на заплатите в администрацията, поне през следващата година, няма.

Минималните пенсии през следващата година би могло да се повишат, но трябва да се мисли и за по-цялостно решаване на въпроса с осигуряване на средства за пенсии чрез пенсионната реформа. 

Георги Стоев  - Industry Watch

Доколкото разбирам от предварителната информация, чрез предлагания нов метод на заплащане, се цели повишаване на мотивацията при работата на администрацията. Според мен обаче, големият проблем не е в мотивацията, тъй като повечето държавни служители имат мотивация да работят.

Ще дам пример. Има различни регионални звена на агенции и други държавни структури, където чиновниците сигурно работят добре, обаче всъщност необходимост от тези звена вече няма. А и само по себе си, понятието „мотивация“ е трудно да се измери в цифри. Накратко, при повечето административни структури е трудно да се определи „пазарната стойност“ на работата им. Затова смятам, че държавните структури, които вече не са необходими, трябва да се съкратят. Същевременно тези, които поемат допълнителна работа, трябва да имат и увеличение на заплатите. 

А за пенсиите – ясно е, че техният размер изостава от общата динамика на цените у нас. Затова поне минималните би трябвало да се увеличат. Но трябва да се прецени откъде да се вземат средства за ръст на пенсиите, защото, както виждаме, икономическото положение в Европа не се подобрява, а това засяга и нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
КОЙ и КАК да ВДИГНЕ?, народа страда от полова дисфункция по отношение гражданска позиция. Страха с който се управлява вече над 20+45+~45 години е оформил "коркови"глави. Верно, не може да се оправи за 5-6 години, ама....Това че, бивши служители на администрация, специални и силови ведомства НЕ ТРЯБВА да работят след пенсиониране е ЗАДЛЖИТЕЛНО! Иначе, умирам от смях, след години баби и дядовци с бастуни бачкат, раздават им служебни памперси по кодекса на труда, за да си "заработят" пенсията, `щото НОИ...., военни, полицай и прочие трябва да са в комфорт. /НЕ КАЗВАМ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ИМА И ДА ИМАТ ДОБРИ ЗАПЛАТИ!/ Системата е сбъркана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
Internet
преди 12 години
Милиционер- ГЕРБ-ер:- Колкото е по-къса полата на една чиновничка и колкото и е по-дълбоко деколтето, толкова по-висока ще и е заплатата;;;;- Колкото по-бързо си ляга тя и колкото повече си мълчи -толкова по-висока ще и е заплатата;;;- Колкото повече подкупи на месец бутат чиновниците-мъже на началниците си - толкова повече ще получават по ведомост.Това е сърцевината на риформатаТолкова!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
...и какво означава, че работата на чиновниците ще се оценява от "началниците" им? КОИ са им началниците - не ли всички ние, които им плащаме заплатите, за да правят нищо и да ни се зъбят, ако отидем при тях и поискаме да си свършат работата ?!?На какъв критерии ще ги оценяват по-висшестоящите чиновници - на това какво "работят" (извинявам се за изразът) или на базата на това коя девойка-чиновничка е по-палава и с по-големи котенца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
... и нито НАМЕК че ще бъде орязан чудовищно раздутият щат !!! Пък социално осигурителната система нека затъва, докато потъне съвсем - важното е привилегированите касти да са доволни !!!Цялостната политика на дянков е гибелна за държавата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
И според мен, принципно няма лошо идеята, но в България всички добри идея ги побългаряваме и осираме отвсякъде. Така че и тази реформа ще е поредната която ще се провали има далеч по-належащи проблеми за решаване, като това да се съкръщават безброй ненужни звена в администрацията както на местно така и на държавно ниво, но явно изобщо не се гледа в тая посока, засега никакви реформи както в администрацията, така и в силовите министерства и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
А и знаете ли колко прокурори и съдии едновременно получават и пенсия и заплата?Тея могат да работят и по 150 години.За тях вдигането на възрастта е добре дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Поредната милиционерска простотия.Класовете е ясно че ще паднат а бонуси ще има само за началници и членове на ГЕРБ.Ако този народ не се вдигне срещу поредната простотия той е обречен.Единствения народ тръгнал на доброволно заколение.Затова ще му вдигнат осигурителните вноски и възрастта за пенсия.Да се пенсионира на 100 години.А тумбаците в МВР ДАНС съд и прокуратура ще се пенсионират на 45г и ще вземат по 20 заплати.Излиза си човека с 50-60000 лева и пенсия 700 и хоп отново на работа.Ми нали бяха изморени от тежката работа??????!!!!!!!!!!!!Който иска да е пенсионер да бъде такъв.Щом иска да работи пенсията да му се спре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
Значи назначените от ГЕРБ чиновници ще са отличниците с високи заплати, а останалите - *** с възнаграждение близко до минималната работна заплата.Така целта е ясно - другите, ненашите, да напуснат, а на тяхно място да се назначат само ГЕРБ-ери по партиини списъци и те веднага ще станат отличници.Това е целта, ясно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още