IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Димитров: Кредит вече се тегли не при желание, а при нужда

Рефинансирането на кредит среща проблемите с намалелите доходи и намалената стойност на обезпечението, заявява управителят на Кредит Навигатор

08:06 | 05.10.11 г. 1
<p>
	Борис Димитров <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Борис Димитров Снимка: Investor.bg

Клиентите вече теглят ипотечен кредит не при желание, а при нужда от жилище, заяви Борис Димитров, управител на Кредит Навигатор ООД по време на Клуб Investor.bg.

Според него рефинансирането на старите кредити е трудно, тъй като цените на имотите са с 40% по-ниски, а банките искат по-голямо обезпечение спрямо периода преди кризата. В допълнение кредитополучателите често отчитат и спад на доходите, сподели Димитров.

Съществуват практики на намаляване на вноската с до 50% за една година, като плащането се натрупва към следващите години, както и с плащане само на главницата за определен период.

Има клиенти, които вземат нов кредит, за да закърпят положението, докато ситуацията с доходите или инвестициите им се подобри, но икономическата ситуация вероятно ще остане същата още известно време и проблемът за тези кредитополучатели ще се задълбочи, смята брокерът.

Преди кризата във Великобритания над 50% от кредитите са отпускани без обследване на доходите, докато у нас този процент е бил под 10% и затова качеството на портфейлите тук би трябвало да е добро, заяви Димитров.

Той засегна и темата с въвеждането на евро директива, в която има три основни момента, а именно регулиране на рисковия профил на клиентите, въвеждане на професионален съветник и работа по образоваността на клиентите.



Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: 
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Цаков
преди 12 години
Наскоро видях документите на един Чичо Том /кравар по занятие/, който няма пари да засее и беше взел кредит от небанкова институция, без обезпечение, с лихва /ГПР/ 880%. Не съм пропуснал запетайката! Взел е 600 лв, и трябваше да върне около 2000 за няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още