IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са държавите, затънали в най-големи дългове?

По отношение държавен дълг/брутен вътрешен продукт Гърция е първа в Европа и втора в света, отстъпвайки единствено на Япония

08:02 | 28.09.11 г. 6
Кои са държавите, затънали в най-големи дългове?

След като представихме кои са страните с най-голям външен дълг (държавен и частен), нека погледнем и кои са държавите с най-голям правителствен дълг. Именно той е по-интересен, когато се оценява рисковият профил на дадена държава, тъй като частният дълг може и да не оказва отражение върху местната икономика.

Такава ситуация може да се илюстрира с пример, в който швейцарска компания, дъщерна на полска, е издала облигации, които са купени от чужденци. Тези облигации ще са част от швейцарския брутен външен дълг, но няма да тежат на местната икономика в случай, че плащането им не бъде осъществено.

Именно поради подобни причини Швейцария е със съотношение външен дълг към брутен вътрешен продукт от 400%, но само 1/10 от него е държавен, а останалата е частен. Подобна е ситуацията във Великобритания, където външният дълг е 413% от БВП, но държавният дълг се равнява на 76% от БВП.

Частният външен дълг се превърна в държавен проблем при фалита на Исландия, където държавата се хвърли да спасява частните банки, за да защити местните спестители и финансовата си система. Тогава държавата национализира всички основни исландски банки и опита да ги оздрави, но претърпя сериозни финансови загуби и стигна до собствения си фалит.

Важен аспект на държавния дълг са лихвените равнища, на които се финансира дадена страна. При ниски лихви от например 1,94% по 10-годишните ДЦК на САЩ, дълг от 100% от БВП може да не е проблем. Но при повишаването на лихвите до 6-7% дадена страна може да изпадне в невъзможност да погасява лихвените си плащания.

Сред по-големите икономики с най-голям дял на държавния външен дълг към БВП се нареждат Япония, Гърция и Италия със съответно 198%, 143% и 119%, показват данни на ЦРУ към към края на 2010 г.

Япония се финансира при лихва по 10 г. ДЦК от 1,4% и големият външен дълг не й тежи засега. Според данните на ЦРУ държавния външен дълг на Япония е 198% от БВП, но според други данни той е 120% от БВП. Причината е, че 94% от дълга се финансира от японски купувачи на ДЦК, с което се обяснява и ниската лихва.

При гръцкия дълг лихвените проценти тръгнаха рязко нагоре до над 7%, и страната достигна ситуация, в която вече нямаше възможност да посреща задълженията си. На вторичния пазар някои от книжата й се търгуват при над 40% доходност нещо, което страната не би могла да си позволи да плаща.

Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
бай Промо
преди 10 години
Бъркотията с дългове идва още от Съвременната механика на парите. Това е системна грешка, която не може да се коригира докато цялата система (на банкиране) не бъде разглобена.Обезпечаването на парите с дълг обърква тотално нещата още от самото начало, защото се основава на някакво малоумно предположение, че личният дълг на някого може не само да бъде безкраен и неограничен и самонарастващ по експонента във времето, но и да съществува след пълно връщане на заема (под формата на лихви, начислени по време на заема), както и след смъртта да длъжника (когато някак си автоматично и по подразбиране става 'държавен' дълг и дълг на сънародниците му). Трудно може да се определи каква е тази финансова система, която се движи на автопилот по рекурсивна функция ...без условие за край.Системата е направена да стимулира алчност без граници, арогантност и безотговорност на банките ... както и все по-хронична ликвидна недостатъчност ... в резултат на което тепърва ще видим каквото ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
tigerdragon
преди 12 години
Така е - ЕЦБ може да разреши проблема по тоя начин, и това е правилното решение за ЕС май. Но Меркел не щя. Позицията на Франция беше - да се дадат правомощия на ЕЦБ. И вече не съм сигурен дали накарая изобщо ще дадат правомощията на ЕЦБ или ще искат помощ от МВФ например. Което пък вече ще е най-пагубното за европата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Всичко ще свърши с инфлация за еврото. В крайна сметка повечето европейски дългове са в евро и ЕЦБ може да разреши проблема както Фед. Само, че Немци и французи искат за налапат повече власт за да го позволят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Това са основните кредитори на на вече фалиралата Америка!!!Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23,6 млрд. долара спрямо 38 млрд. д. година по-рано. Холандия държи американски държавни облигации за 23,7 млрд. долара. Италия е инвестирала в американски облигации 25,4 млрд. долара. Мексико кредитира САЩ с 27,7 млрд. долара. Полша трябва да получи 27,9 млрд. долара. Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31,4 млрд. долара. Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32,5 млрд. долара. Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33,5 млрд. д. в кредитирането за Вашингтон. Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39,3 млрд. д. спрямо 25 млрд. д. през миналата година. Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. долара. Сингапур има вземания от 57,4 млрд. д., което е значителен спад спрямо инвестициите от 72,9 млрд. д. година по-рано. Тайландските инвестиции са за 59,8 млрд. долара. Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61,2 млрд. долара спрямо 52,2 млрд. д. през миналата година. Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. д., което е спад спрямо 98,9 млрд. д. през 2010 г. Канада е сред най-големите инвеститори с 90,7 млрд. долара. Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108,2 млрд. долара. Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г. Хонконг е закупил американски кредити за 121,9 млрд. долара. Карибският басейн чрез Карибския банков център, сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148,3 млрд. долара за хазната на САЩ. Тайван е предоставил 153,4 млрд. долара. Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. д. през юни миналата година до 211,4 млрд. долара. Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229,8 млрд. долара. Великобритания има вземания за 346,5 млрд. д., която е огромно повишение спрямо 94,5 млрд. д. през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя. Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
shao
преди 12 години
"Норвегия има един от най-големите държавни фондове, управляващ 500 млрд. долара, основно в чужбина, а БВП на страната е около 400 млрд. долара, тоест държавният фонд е 125% от БВП. В същото време Норвегия има и държавен дълг в размер на 48,9% от БВП.България е в подобна ситуация, като има фискален резерв в размер на около 10% от БВП (около 6 млрд. лв.). "И в какво по-точно се изразява подобието между българската и норвежката икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Dmirkata
преди 12 години
Статията е обективна и дава много по-точна представа за проблема сравнено с предходната,понеже вече дифернцирате понятията:държавен - частен дългдържавни резерви и т.н.Обаче ме "къртите" с основния си източник - ЦРУ .:) браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас. Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия. Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че "шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски". Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки. Истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Mмда....за Италия и Испания парична помощ не стигат а се задава и Белгия. Немския страх за инфлация може да се окаже фатален за еврозоната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Онова, което днес става в Гърция, ще се случи в САЩ след няколко седмици. Банките продължават да прехвърлят своите убийствени дългове върху правителствата, които са принудени да продават националните активи. По този начин се ражда неофеодализъм и неоколониализъм. В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания. От европейските държави най-задлъжняла е Гърция с около 144% от БВП, САЩ са около 98% от БВП. Но общата задлъжнялост на страните от ЕС, като процент от БВП на ЕС е около 80%. Междувременно банките превърнаха и САЩ в бананова република. Гръцката дългова криза започнала преди повече от една година не научи на нищо европейците. Трябваше да дойдат ирландската и португалската криза, за да започнат малко по-бързо и адекватно да реагират. Но започна нов драматичен акт - очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко трилиона евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Хахахах еййййй дори в тази класация сме на последно място... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още