IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-редките древни монети се предлага на търг за половин милион долара

Сребърният денар "Мартенски иди" е единствената римска монета, сечена в чест на убийство

14:39 | 14.07.11 г. 1
<p>
	<em>Снимки: Heritage Auctions</em></p>

Снимки: Heritage Auctions

Сребърен римски денар "Мартенски иди", сечен по повод убийството на Юлий Цезар, се предлага на търг. Смятан е за една от най-редките древни монети в света. Известни са само около 60 подобни денара, които са в музеи и частни колекции, съобщи Artdaily.

Върху аверса (лицевата страна) на монетата е изобразен портрет на Брут, а на реверса (на задната страна) е надписът EID MAR, обозначаващ Мартенските иди - датата, когато е убит Юлий Цезар (15 март 44 г. пр. Хр.). Според представители на "Херитидж", които организират търга, "Мартенските иди" е единствената римска монета, сечена в чест на убийство.

Повечето известни "Мартенски иди" са от сребро, но има и две от злато, едната от които преди около година бе изложена в Британския музей.

"Херитидж" оценява сребърната римска монета "Мартенски иди" на над 500 хил. долара. Ако денарът бъде продаден за тази сума, цената ще е рекордна.

Монетата е част от нумизматична колекция на частен американски холдинг. На търга се предлага цялата сбирка, в която освен "Мартенските иди" има две редки монети с лика на Клеопатра, а също няколко от времето на Юлий Цезар. Търгът ще се състои на 7 септември в Калифорния.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още