IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да продават дял от Електроенергийния системен оператор, докато е към НЕК

Отделянето на дружеството е приоритет за икономическото министерство, заяви министър Трайчо Трайков

15:07 | 08.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Няма да продават дял от Електроенергийния системен оператор, докато е към НЕК

Отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) е приоритет на икономическото министерство и на Българския енергиен холдинг в краткосрочен план, във връзка с третия либерализационен пакет на ЕС. Това каза по време на парламентарен контрол икономическият министър Трайчо Трайков.

Докато не се реализира преструктурирането, не може да се говори за приватизация на какъвто и да било дял от ЕСО, защото това би затруднило процеса, заяви Трайков, цитиран от БТА. След като дружеството бъде отделено, както изискват европейските директиви, може да започне дискусия за приватизацията на миноритарни дялове в държавните енергийни дружества, добави той.

Министърът отбеляза, че такава приватизация е осъществена в голяма част от страните на Евросъюза. Според него това е пътят към превръщането на тези дружества в публични компании, а ползите ще са по-голяма прозрачност на дейността при запазен контрол от страна на държавата, освен това ще бъде акумулиран свеж финансов ресурс.

Средствата могат да бъдат използвани за нови инвестиции в сектора на енергетиката, а ако останат в компаниите, това ще повиши тяхната ликвидност, коментира Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Капитали от всички страни, съединявайте се! После имаше едни думички като: гробокопач, пълна победа, да живей!, ураааааа......!!!...аааа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още