IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Андонов е новият изпълнителен директор на НЕК

Проверка на търговете за електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" е една от първите задачи, които Андонов си поставя за изпълнение

12:23 | 28.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Михаил Андонов е новият изпълнителен директор на НЕК

Михаил Андонов е новият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК), съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Андонов изпълняваше временно длъжността изпълнителен директор на НЕК след отстраняването на Красимир Първанов през април т.г. Мотивът за смяната беше свързан с превишаването на делегираните му права при подписването на поредното споразумение за удължаване на договора за строителството на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт". Дотогава Андонов бе главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите.

Михаил Андонов е избран сред 13 кандидати за този пост, като в "кратката листа" са останали само четирима, каза Трайков. От тях Андонов се е представил най-добре, добави той.

„От 14 години работя в НЕК и ако не бях участвал в този конкурс, щеше да е предателство за компанията“, коментира Андонов по повод назначаването си. От септември 2009 г. той е работил като главен счетоводител на НЕК и член на Съвета на директорите.

Една от първите задачи, които Андонов си е поставил, е да разпореди проверка на провежданите търгове за електроенергия от АЕЦ "Козлодуй".

НЕК е в добро финансово състояние. За 2010 г. компанията има 102 млн. лв. печалба, а за шестте месеца на 2011 г. очакваната печалба е около 60 млн. лв., заяви още Андонов. Той поясни също, че ще изработи дългосрочна програма за погасяване на дълговете, така че "в рамките на година и половина НЕК да стане номер едно на Балканите".

Държавната компания трябва да плати около 60 млн. евро на "Атомстройекспорт" за изработване на оборудване за АЕЦ "Белене" с дълъг цикъл на производство, но тези средства ще се преведат едва след приемането на съответния етап от изработката на оборудването, обясни Андонов. Срокът за подготовката на първи реактор на АЕЦ "Белене" е средата на следващата година, поясни новият шеф.

 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тази атомна от 50 години все я строят колко откраднаха поне за още 1-2 минимум а още колко ще крадат не ми се мисли..........просто не е истина тва е се едно сертифицирана кола от реномиран производител да буди притеснения за безопасноста си, та нали реакторите не ги е правил бай *** с електрожена ? а? това са големи фирми специализирани в това какво има да го мислите незнам.....кражбината стой в дъното на вси4ко това и ни баламосват ние безопасноста, рентабилността колко пъти трябва да ви се потвърждава 4е е безопасно и икономи4ески оправдано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dtrend
преди 12 години
Извинявам се за негативизма, но счетоводител на ръководен пост не е най-обнадеждаващия избор. Успех все пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още