IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Николов: АЕЦ Белене е далавера, но това трудно ще се докаже

"Очаквам в средата на август да знаем дали ще строим АЕЦ "Белене" или не", посочи депутатът от ГЕРБ

10:17 | 03.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Валентин Николов: АЕЦ Белене е далавера, но това трудно ще се докаже

„АЕЦ "Белене" е чиста далавера, но за жалост това трудно ще се докаже. Много пари са похарчени там.“ Това коментира пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. По думите му оборудването за централата всъщност било купено за 205 млн. евро, не за обявените 117 млн. евро.

Само с решение на правителството на НДСВ за АЕЦ „Белене“ били дадени над милиард евро, каза Николов.

Той потвърди, че в края на месец юни консултантът HSBC ще е готов с оценка дали АЕЦ „Белене“ е изгоден проект за България.

Тогава правителството ще вземе своето политическо решение и въпросът ще влезе на дискусия в парламента. "Очаквам в средата на август да знаем дали ще строим АЕЦ "Белене" или не", посочи депутатът от ГЕРБ.

Преди ден стана известно, че Софийската градска прокуратура образува две досъдебни производства за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК).

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ беше публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене". Според този доклад одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но НЕК се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато енергиен министър беше Петър Димитров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Че като е само 4 млрд. защо БСП не я построи 4 години, че и повече. Спомням си царя направи първа копка още 2003-2004. До 2009 можеха да я завършат, но реално дори договори няма и до днес. Това за 4-те млрд. е някакво междуправителствено споразумение - не договор. А магистрала Тракия? Тол такси даже искаха да слагат и 7-8 години 130 км не направиха. За Люлин да не говорим.А Цанков камък? Проект с много добра цена го използваха да източат 2 пъти повече с измисления път дето дори не е достроен. Вместо да дадат едни обезщетения на хората за 20-30 млн. общо тръгнаха да строят път за 200-300 млн. Е да с обезщетенията парите нямаше да ги лапнат Догановите фирми, а обикновени хора.АЕЦ Белене е замислен за източване на държавата. И въпреки, че има смисъл от един такъв АЕЦ то така си го забатачихме,че няма на къде. Избора на руснаците да го строят беше, защото щяло да се спестят 500 млн. А какво се оказва - че накрая са "спестени" 87!Иначе проблема е непрозрачността на целия проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Не знам дали Белене е далавера и за кой, но преди да дойдат ГЕРБ се говореше за цена 4 млрд, а откакто дойдоха те цената стана над 6. Накрая, ако я докарат до 5 (което е много съмнително) ще го обявят за невероятен успех, а то си е едни 25% отгоре на първоначалните 4 млрд. Естествено, сигурно има подробности, но след като няма прозрачност, а трябва да се разчита на думата я на тоя, я на оня, нещата погледнати отвън изглеждат точно така - ДАЛАВЕРА. И за тия преди ГЕРБ и за ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още