IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е виновен за срива при суровините?

Заподозрени са мнозина – спекулантите, Европейската централна банка, Джордж Сорос, борсата CME – категоричен отговор обаче още няма

11:30 | 06.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кой е виновен за срива при суровините?

Анализаторите предлагат широк спектър от причини за паниката, която е обхванала пазарите на суровини. Не са малко обаче онези, които вярват, че спекулантите са в основата на резките отстъпления в цените на основни суровини като петрол, сребро и зърнени култури.

„Всичко започна със среброто, което започна да пропада рязко в края на миналата седмица, когато CME Group увеличи маржин изискването за търговия”, коментира главният икономист на BMO Financial Group Шели Купър за MarketWatch.

Така, само за седмица, бе заличен половината от постигнатия от началото на годината ръст от 60% в цената на среброто.

До какво ще доведе сривът при суровините?

До срив и на фондовите борси
До по-добри корпоративни резултати
Няма да промени нищо
Не мога да преценя
Общо 1597 гласа
Случващото се на петролния пазар е категорично доказателство за това, колко много спекулативни пари има там. Освен това очевидно при петрола е имало и много „глупави инвестиции”, коментира анализаторът Дан Дикър.

Сред причините за срива бе посочена и информация, че хедж фонда на милиардера Джордж Сорос е започнал разпродажби на злато и сребро. Тя предизвика ефект на снежната топка при благородния метал, но в последствие поевтиняването се пренесе и при други суровини.

Европейската централна банка също е сред заподозрените. Причината е мекият тон на президента на институцията Жан-Клод Трише, който вчера намекна, че не може да се очаква увеличение на лихвения процент в еврозоната и през следващия месец. Това предизвика рязко поскъпване на щатския долар.

„Смятам, че целият свят бе играл долара на късо и всичко останало – с дълги позиции. При внезапния срив на среброто стана време за закриване и на другите позиции, което предизвиква силен спад при другите суровини и поскъпване на долара”, посочва Майкъл Търнър от RBC Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Добро утро, чичо Сам просто кихна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още