IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До два месеца трябва да подпишем окончателния договор за АЕЦ Белене

Министърът на икономиката Трайчо Трайков уволни директора на НЕК заради подписаното от него днес „споразумение 12” по АЕЦ Белене

18:44 | 05.04.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
До два месеца трябва да подпишем окончателния договор за АЕЦ Белене

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов след разговорите с "Атомстройекспорт" днес е подписал т. нар. „споразумение 12”, което задължава българската страна до два месеца, т.е. до 1 юни, да подпише окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене.

Това заяви в 18:00 ч. днес на спешен брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той заяви, че директорът на НЕК всъщност не е бил упълномощаван от министерството да подпише такова обвързващо споразумение.

„Красимир Първанов грубо превиши пълномощията си за водене на разговорите и затова днес го уволних”, заяви Трайков.

По думите на министъра „това показва, че в България понякога руският натиск е по-силен от способността на някои хора да защитават националните интереси”.

Трайков веднага посочи, че уволнението на Красимир Първанов не променя с нищо вече подписаното споразумение, „така че ние трябва да действаме в създадените рамки”.

Министърът на икономиката обясни, че към момента не е ясно как ще се действа, ако до два месеца не са ясни всички критерии за безопасност на АЕЦ Белене и какви ще са евентуалните допълнителни разходи за тази безопасност.

Също така не е ясно, ако до 1 юни не е подписан окончателния договор за АЕЦ Белене, кой всъщност би могъл да е виновен – българската или руската страна.

Трайчо Трайков посочи, че вече е информирал премиера Бойко Борисов за така създалата се ситуация и в момента отива при него за разговори „какви ще са рамките по АЕЦ Белене сега”.

Трайков допълни, че ще помоли премиера да възложи на ДАНС да провери дали Красимир Първанов, вече бивш директор на НЕК, с подписването на настоящото споразумение не е надхвърлил отговорностите си и какви са мотивите за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
vacko
преди 13 години
Че има много *** я Бг има, но и те са на привършване, защото много ги експлоатирате. И най-големия *** след безбройните шамари които му удрят постоянно политиците тук ще поумнее. Не усещате ли как вече не останаха *** да вярват на измислените ви филми, Господа продажни политици ? И сега кой *** се връзва на идеята, че не можем да се отметнем от подписа на бай *** ? Какви са тези *** сценарии - утре всичките ще бъдете съдени за държавна измяна. Нямате много време за размисъл. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 13 години
Красимир Първанов грубо превиши пълномощията си за водене на разговорите и затова днес го уволних, заяви Трайков.Трайков допълни, че ще помоли премиера да възложи на ДАНС да провери дали Красимир Първанов, вече бивш директор на НЕК, с подписването на настоящото споразумение не е надхвърлил отговорностите си и какви са мотивите за това.Мин. Трайков твърди, че този Първанов грубо превишил пълномощията си, а после, в допълнение, се усъмнява в първото си твърдение.Ей, Богу, г-н министърът да вземе да се научи на логика! Сега не се знае в каво е сигурен: Първанов превишил ли е грубо правомощията си или министърът само така предполага.Този Първанов от кого е назначен, що за freemen е той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Уволнен? Хм и аз ако източа 200 млн. от фирмата, в която работя и само ме уволнят, ще ги почерпя накрая. Не би ли трябвало да бъде задържан и подведен под съдебна отговорност според наказателния кодекс? Ако това не се случи просто ще се окаже, че е свършил мръсната работа на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Че има завера тук е ясно, но е наивно да очакваме разнищването и точно в тази държава. Струва ми се обаче, че сега пред Борисов има два изхода - или собствената му оставка, или доживотен за продажния чиновник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
bigraven
преди 13 години
Мали мали, то как стана така че един човек дето уж няма правомощия подписва договори хихи.То по тая логика и аз мога да ида да го подпиша тоя договор нали и аз нямам правомощия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
aristotel
преди 13 години
Хи-Хи-Хи И вие им повярвахте. Това си е истински цирк за ГЛУПАЦИТЕ, които вярват на ТВ и весници.1. РУСКИ НАТИСК - ние сме тяхна губерни всички политици са техни ученици2. БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР ЗАЯВЯВА ЧЕ РУСИЯ НИ ПРИТИСКА - котка не иска кремвиш3. предадени български интереси - не са български а са техни и то ЛИЧНИ4. Фокушима и Нагасаки не притесняват никой, Хилядите измрели от РАК - голям си праз те изгониха всички млади и интелигентни за вас ли ще се притесняват я си работете за 300 евро и не мрънкайте5. ... след като България е толкова беззащитна пред Русия дано ЕС ни защити - СПЕСЕНИЕТО на давещите се е в самите ДАВЕЩИ ЗА 20 г. има ли осъден политик осъден магистрат - полицай, лекар. Били сте най бедни - пак сте по добре от АФРИКА там нямат хляб и се бият а тук плясват ви шамарче и хайде навън да изкарваш парички за децата им. Те си строят хотели, копие на БЕЛИЯ ДОМ, къде по света има неграмотен ром да има кола или яхта за 0,5 милиона и отгоре в БУГАРСКО - СМЕШНИЦИ -ВЕРВАЙТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Boyo
преди 13 години
Това е едно от най-големите предателства на националните ни интереси. Въпреки че Трайков е на друго мнение и въпреки че мълниеносно уволни Първанов, отговорността си остава у ГЕРБ! По-скандална постъпка в икономическата ни политика не си спомням да е имало скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Jimmy
преди 13 години
нещо ми намирисва на голямо театро тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 13 години
Тоя няма да се учудя ако е бил в ДС и е много задължен на някои хора, например на съименника си президента Първанов. Човекът знае, че правосъдие в България няма и никой няма да му търси отговорност... реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
forexar
преди 13 години
По думите на министъра това показва, че в България понякога руският натиск е по-силен от способността на някои хора да защитават националните интереси.1. РУСКИ НАТИСК2. БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР ЗАЯВЯВА ЧЕ РУСИЯ НИ ПРИТИСКА3. предадени български интереси4. Фокушима и Нагасаки не притесняват никой, ЧЕРНОБИЛ не притеснява никой. Хилядите измрели от РАК нямат значение, хилядите родени с малоформации и мутации също са без значение. Що за хора подписват тези договори с Атомекспорт5. ... след като България е толкова беззащитна пред Русия дано ЕС ни защити иначе ще има масова емигрирация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още