IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бляскавото представяне на златото се очаква да е още по-ярко през 2011

Рекордите в цената на златото ще се подновят през 2011, прогнозират анализатори

20:53 | 25.01.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бляскавото представяне на златото се очаква да е още по-ярко през 2011

Ценните метали се очаква да продължат блестящото си представяне и през тази година заради избягването на риска и трайно ниските лихвени проценти в развитите пазари, които правят по-привлекателна инвестицията в тях.

Това показва проучване на Ройтерс сред водещи инвеститори и анализатори, публикувано днес.

Очакванията им за представянето на златото са се увеличили рязко. Проучването сред 65 водещи анализатори, търговци и мениджъри на фондове показва, че предвижданията им са за средни ценови нива за златото от 1 450 долара за тройунция през тази година.

Това е с 18% повече от средните ценови нива на Лондонската метална борса за 2010 година от 1 225,60 долара за тройунция. Прогнозите им надхвърлят и последните рекорди при златото от 1 430,95 долара за тройунция, отбелязани през декември.

Анализаторите предвиждат средните ценови нива да се върнат към 1 420 долара за тройунция през 2012 г.

Златото се очаква да надгради над силното си поскъпване през 2010 г. и да постави поредица от ценови рекорди и през тази година. За това ще помогнат също поевтиняването на щатския долар и тревогите за икономическия растеж в по-големите страни.

Цените на златото се очаква да се укротят през 2012 г., докато световната икономика набира скорост, а извънредните финансови инжекции, които наводниха пазарите с евтини пари, започнат да се изтеглят. Постепенното покачване на лихвените проценти също ще спре поскъпването на златото, отбелязват анализатори.

„Същите причини, които стояха зад инвестициите в злато през 2010 г., ще повишават и цените през 2011 г.”, коментира Байрам Динсър, анализатор в LGT Capital Management в Швейцария.

„Може да има известна обезценка на долара, също и очаквания, че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти", допълва той.

Исторически ниските лихвени проценти в голяма част от света са основна подкрепа за цените на златото през последните години. Ниските лихви правят по-евтино вземането на заем, с който да се инвестира в злато, което не е лихвоносен актив.

Докато фискалните дефицити и държавните дългове спъват икономическото възстановяване в Европа и САЩ, ускоряващата се инфлация в бързоразвиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия, също е много вероятно да се вдигне търсенето и цените на метала като защита от покачващите се цени в тези райони, допълват анализатори.

Проучването показа, че анализаторите очакват цените на златото да се покачват през цялата година, от 1 400 долара за тройунция през първото тримесечие до 1 432 долара за тройунция през второто, до 1 477 през третото и 1 520 долара за тройунция през последните три месеца на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Корекцията е към своя край - който купил, купил. До края на февруари ще има нов рекорд в цената му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
реалната цена се определя от търсенето. С темпото с което се печатат $-ри очаквам цената да достигне 2000$. Хартиики се печатат но злато няма начин да се направи а то на земята е доста малко и е вечно за разлика от хартията :-) Както виждате и пазара мисли по този начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Galina_Stoikova
преди 13 години
Време е и този балон да се спука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
driverf1
преди 13 години
Тези анализатори май не са чували за технически анализ.....първа спирка $1100.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 13 години
Аз пък очаквам златото плавно да поевтинява поне до 1000$. Дали ще е още тази година не знам, но балонът се спихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още