IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново отряза квотата за износ на редки метали

Това предизвика ръст в цената на акциите на компаниите, които добиват въпросните суровини

12:00 | 29.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китай отново отряза квотата за износ на редки метали

Китай обяви ново ограничение на експортните квоти за някои редки метали. През първите шест месеца на следващата година те ще бъдат с 11 на сто по-ниски спрямо нивата им от тази година.

Анализатори обаче изчисляват, че реалното свиване на износната квота ще бъде 35% на годишна база, съобщава Ройтерс.

Въпросните метали са ключови за производството на високотехнологични продукти, а Китай разполага с 97% от глобалното предлагане на суровините. Те се влагат в създаването на хибридни автомобили, мобилни телефони, компютри и други технологични продукти.

Действията на Китай отново дават тласък на изследователската дейност за откриване на залежи от редките метали. Особено активни в това отношение са компаниите Molycorp и Thompson Creek Metals от САЩ и Канада, които опитват да разконсервират мини в двете държави.

Две австралийски компании също са заявили, че скоро ще започнат добива на дефицитните суровини.

През последните седем години Китай неизменно понижава квотите за износ на редки метали, за да успее да се справи с увеличаващото се вътрешно търсене от местните компании.

След новината акциите на Lynas Corp, която притежава най-голямото находище на редки метали извън Китай, поскъпнаха с над 10 на сто. С близо толкова се повиши и пазарната капитализация на China Rare Earth Holding, Arafura Resources, Alkane Resources и Greenland Minerals and Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
laplas
преди 13 години
само така Китай !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Орязвам износа при запазено производство. Снижавам себестойността на собствената продукция и печеля допълнителни преимущества извън границите си. Правилно. Умна стъпка, за момента. Светът ще се ослуша, па ще се бръкне по-дълбоко в кесията за китайски ментета. И тук хоризонтът е 15-30 години, но, едва ли повече. Т.е., всемирната антикитайска опозиция /тази, която пекинските власти създават със своите действия/ няма да допусне продължителна хегемония на Дракона. Все пак, територията на Поднебесната империя далеч не е безкрайна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Китайски драконе кога ли ще ти вържат краката и след това хиените ще те ръфат жив, но предвид вижданията на ПАРТИЯТА борбата ще е тежка за целия свят.Ето и инфо в подкрепа - потърсете заглавията в google (не давам линк, защото след извесно време изчезват) Китай ли е следващият кредитен балонБлогърите: Виталий Катсенелсон Китай ли е следващият голям балон?Икономиката на Китай - бомба с часовников механизъмКитай затваря 2000 енергийни вампираи последния пирон в ковчега на мъртвеца - 2012 възможният колапс на Китай - от Анди Ксие-Авторът е известен американски икономист и анализатор от китайски произход, дълги години ръководи Азиатско-тихоокеанския департамент на финансовата корпорация Morgan StanleyКогато фактите говорят и боговете мълчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още