IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя остава сред най-сигурните и рентабилни инвестиции

През 2010 г. цените на земеделската земя се увеличиха, а ръст е отчетен и през 2009 г., пише блогърът Стефан Асенов

13:10 | 21.12.10 г. 23
Земеделската земя остава сред най-сигурните и рентабилни инвестиции

Земеделската земя за поредна година си остава една от най-сигурните и рентабилни инвестиции. В някои отношения дори можем да кажем, че това е една от последните пазарни ниши в сектора на недвижимите имоти.

Това е един от секторите, който беше сравнително леко засегнат от кризата, и един от първите, които започнаха да излизат от нея. Ако след бума от 2006 до 2008 г. в началото на кризата спадът беше достигнал 25-30%, то още в началото на 2009 г. бе регистриран ръст. Цената се повиши до 297 лв./дка средно за страната. През тази година цените на декар земеделска земя се движат в диапазона 300/320 лв./дка, а средната рента достига до 30 лв./дка, което е около 10% годишна възвръщаемост на инвестицията (в сметката не се включват земите в Добруджа, където средните цени са около 600 лв./дка, а рентите стигат до 60 лв./дка).

Тези цени се приближават максимално до предкризисните нива, което е положителен сигнал. Забелязва се раздвижване на пазара, като няма да е учудващо, ако сделките през тази година надминат нивата от 2009 г., когато бяха изтъргувани близо 1,3 млн. дка в 110 хил. сделки.

Причините за това са няколко.

От една страна това са членовете на Асоциацията на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), част от която са публичните фондове за земеделска земя (АДСИЦ). Асоциацията е вторият по големина собственик на земеделски земи в България след държавата, като притежава приблизително 2,5 млн. дка. Тя влага много усилия, за да вкара ред в отношенията между държавата, общините, собствениците на земеделски земи и големите арендатори. Една от големите победи на асоциацията през годината е, че успя да се пребори да не бъде възстановен член 4а от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), законопроектът за който беше изтеглен от вносителите преди второ четене.

Положително се отрази на пазара и активността през годината на земеделските производители. Те получиха тази възможност благодарение основно на два фактора. Единият е, че стопанската 2010 година бе много добра за тях. Според анализ на Investor.bg през годината се очаква увеличението на производството да достигне 17%, а на продажните цени - 56%. По този начин печалбата на големите фермери и арендатори може да е по около 10 млн. лв. Това прави средно по около 50 лева печалба на декар за арендаторите, като в някои случаи може да достигне и до 100 лв.

Интересен е фактът, че към началото на четвъртото тримесечие на 2010 година най-рентабилната култура е слънчогледът с печалба от около 150 лв./дка, а на второ място се подрежда царевицата с около 126 лв./дка.

Вторият фактор, който се отразява благоприятно на активността на земеделските производители и арендатори, е увеличението на субсидиите, които през стопанската 2009/2010 година са 28,70 лв./дка, а за 2010/2011 г. ще бъдат 32 лв./дка. По този начин те получиха възможност да пренасочат реализираните печалби и да се превърнат в едни от най-активните купувачи на земеделска земя през 2010 година. 

На този фон може да се предположи, че през стопанската 2010/2011 г. цените на земеделската земя ще се увеличат с между 10 и 15%, а рентите - малко по-малко. Интересна е информацията, публикувана от Световната банка, че през 2009 година в света са изтъргувани над 450 млн. дка земеделска земя. В световен мащаб се увеличава интересът към инвестиции в земеделска земя, България не прави изключение.

Все повече се увеличава интересът на европейски, израелски, катарски и кувейтски компании за плодородната българска земя. Очаква се само кувейтската инвестиция да надхвърли 500 млн. долара. В нашето земеделие вече са влезли италиански, холандски и датски инвестиции, основно в зеленчукопроизводството. На 3 и 4 декември на организиран семинар от БАСЗЗ за състоянието, перспективите и проблемите пред пазара на земеделски земи в България обаче бяха очертани и редица проблеми.

Може би най-големите проблеми остават раздробеността на земята и неправомерното й ползване. Според сдружението 8 млн. дка годишно се обработват неправомерно, а досега то е подало сигнали до 67 кмета за ползването на над 300 хил. дка земи незаконно. Според закона пустеещите земи могат да се обработват, но за целта кметовете трябва да създадат извънбюджетна сметка, по която арендаторите да превеждат усреднената годишна рента за землището на собствениците, чиито земи обработват. За съжаление това не се случва, а кметовете не могат да бъдат респектирани, защото носят само административна отговорност при неизпълнение до 2000 лв.

Простата сметка показва, че над 80% от средствата няма да бъдат събрани и при 8 млн. дка неправомерно ползвани земи при минимална рента от 15 лв./дка това прави пропуснати ползи за държавата и собствениците от над 120 млн. лв. годишно. Една огромна сума дори за държавата, да не говорим за тежък момент като сегашния на глобална икономическа криза.

От асоциацията също така възразиха срещу намерението на правителството, в частност на Министерството на земеделието и храните, да отвори само частично програмата за селските райони в частта за напоителните системи, без да включи тази за комасационните процеси. Това е недопустимо, при положение че България е страната с най-раздробена земеделска земя с над 8 млн. собственици. Още повече, че през тази година бе подписан меморандум между министерството, асоциацията и други браншови организации за конкретни мерки в тази посока, по които още нищо не е направено.

БАСЗЗ вече има един успешен комасационен проект, а в момента работи по още пет такива. Избраните землища са между 20 хил. и 25 хил. дка. На този фон буди недоумение нежеланието да се отвори подмярката и да се използват европейски средства за комасационни проекти. Та какво модерно земеделие може да се развива, без да има окрупняване на земята?!?

Друг проблем е, че България в момента не е готова за преминаване към предстоящите евросубсидии на площ. Едно от изискванията за получаването им е оставянето на земята изорана без ползване. А действителността в България е такава, че оставиш ли така земята, веднага се намира някой да я засее. Това са т.н. екологични изисквания.

Друг основен проблем е и законовата база. Тя в повечето случаи защитава арендатора, но не и собственика. Можем да кажем, че в сегашната ситуация договор за аренда за срок над четири години (а може да бъде и десетгодишен) практически не може да бъде прекратен от собственика.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Само че намалява и значението и, защото се развиват методи на производство, които не изискват толкова много земя (хидропоника). Също населението на света бавно се стабилизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Dobre kazano g-n AlZag!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Ще си позволя да не се съглася - намалява и то постоянно.Намалява в абсолютна стойност, поради повишаването на нивото на океаните, породено от глобалното затопляне и топене на ледените шапки.Намалява и обработваемата земя, като тук причините са много - урбанизация, замърсяване, ерозия и преексплотиране. За последното вина имат определен кръг от хора - тези, които я експлоатират с оглед извличане на максимална облага с минимум средства.Виновни са и управляващите (които и да са на власт), защото не създават условия (законови) за да има едно по-природо съобразно земеделие у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
ivaylo1
преди 13 години
Единственото нещо на планетата Земя което не намалява или не се увеличава е нейната територия .Така,че тази територия ще става по-скъпа и по-скъпа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Колкото до неправомерното ползване - решението го има (плащаш предварително арендата по сметка и ползваш "белите петна"), но кой го спазва, като кметовете в голяма част от земеделските райони са комбина с големите арендатори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Добре си спорите, но в същност говорите за езно и също, но погледнато от различен ъгъл.В същност и проблемите и решенията им са ясни, но няма интерес от решаването им.Комасацията не е проблем - тя е решение и то само на част от проблемите, на тези проблеми породени от "реални граници". Едно време хората преднамерено са взимали ниви в различни части на селото - за да имат "застраховка" срещу природата, а сега има застрахователи, но това е друга тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Въпроса е принципен, а землищата не са важни, можем да вземем за пример и тези, които са най-много до 20 000/25 000 дка.!Арендаторите са познати на всички, могат да се проверят елементарно по членството им в браншовите организации: Асоциация на зърнопроизводителите, Национална асоциация на зърнопроизводителите, На фермерите и т.н.За наемите, в повечето случаи това са аренди, а не наеми. И отговора е: КОГАТО МОГАТ НЕ ПЛАЩАТ! Особено на малките собственици или наследници по селата.Що се отнася за неренгламентирано обработваните площи, въпроса ви е маловажен. Проблема са т.н. БЕЛИ ПЕТНА, които се разпределят и обработват всяка година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Ще обслужва националния интерес и интереса на над 8 мил. собственици!Пари има предостатъчно в т.ч. и от евро фондовете, няма политическа воля!Принципите са 2-ва: доброволен и задължителен, въпрос на преценка е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Продължавам:Това намерение на общините е незаконно. Реално тези пътища в повечето случаи не съществуват. Земята се обработва в уедрени масиви, в които тези пътища са обработени (забел: те никога не са били трасирани, а само отредени в КВС), но за сметка на това в края на масивите обикновено са създадени други пътища (за сметка на някои имоти с НТП - нива), които разделят блоковете един от друг и служат за транспорт на селскост. техника. Тук няма проблем, а не добро познаване на материята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Повече са землищата с площ 10-12 хил. и с 20-25 хил. и най-малко такива с над 50000 дка. Това няма в случая особено значение, защото говорим за относителен дял от общата обработваема земя, т.е. измерването е в %.Кои са арендаторите - тук не схванах идеята на въпроса. Какво значение има, ако земеползването е законово регламентирано....Плащат ли наемите? - Да, в повечето случаи. В средносрочен план тенденцията е в увеличение на рентата, като и увеличение на % на изплащане. В землища с добри показатели се наблюдава силна конкуренция между арендаторите, което прави изплащането на рентата приоритет при набирането на декари.Колко площ се обработва нерегламентирано от разораните пътища между нивите?Може би имаш предвид полските пътища, отредени по КВС (карта за възстановена собственост). Те са общинска собственост и не са обект за отдаване под наем или аренда. Те нямат статут на ниви. Някои от общините се опитват със заповеди или писма да принуждават арендаторите да плащат наем за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още