IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите пазари помогнаха на Унгария да отхвърли МВФ

До момента правителството е на път да изпълни договорения с ЕС и МВФ бюджетен дефицит от 3,8% от БВП за 2010 г.

11:39 | 05.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Финансовите пазари помогнаха на Унгария да отхвърли МВФ

Успешните продажба на унгарски държавни ценни книжа (ДЦК) обясняват неотдавнашния отказ на правителството в Будапеща от помощта на Международния валутен фонд (МВФ), пише Wall Street Journal.

През юли правителството на унгарския премиер Виктор Орбан отхвърли исканията на МВФ и Европейския съюз за допълнителни мерки за орязване на бюджетния дефицит в замяна на следващия транш от договорената през октомври 2008 г. кредитна линия за 20 млрд. евро.

Действията на Будапеща първоначално изненадаха пазарите, но сега изглеждат по-разбираеми в светлината на нов план за предлагане на държавен дълг, представен от унгарската държавна агенция за управление на дълга. Презентацията от пет страници определя фискални цели, суми, дългови инструменти и фиксиран график за финансова програма, която според представителите на правителството ще продължи да поддържа интереса на инвеститорите.

Финансовият план отразява увереността на правителството на Орбан, което е на власт от края на май, че страната е финансово стабилна за годината. Според документа до момента правителството е на път да изпълни договорения с ЕС и МВФ бюджетен дефицит от 3,8% от БВП за 2010 г.

Финансирането за 2011 г. не е толкова ясно, защото Унгария не си е поставила таван за бюджетния дефицит за догодина, когато трябва да започне да изплаща заемите от ЕС и МВФ.

Досегашният успех на Унгария при предлагането на държавен дълг помогна на Орбан да отхвърли исканията на международните кредитни институции. Наблюдава се и повишено търсене на държавни облигации с матуритет от над една година, което помага на правителството да ограничи издаването на по-краткосрочен дълг, който има и по-висока цена.

През първите шест месеца на 2010 г. Унгария е издала общо облигации за 1,6 млрд. долара, или 340 млрд. унгарски форинта. Това е два пъти повече, отколкото предишното правителство планираше за цялата 2010 г., но се налага, тъй като голямо количество деноминирани в форинти облигации достигат матуритет през август и октомври.

До третото тримесечие на 2009 г. Унгария е получила 14,2 млрд. евро от договорената с МВФ и ЕС кредитна линия за 20 млрд. евро. Тъй като Унгария до този момент успява да се самофинансира от финансовите пазари, оттогава страната не е взимала нов кредит. От 14,2 млрд. евро правителството е изтеглило 12,8 млрд. евро, докато остатъкът е на разположение на централната банка в Будапеща.

12,8 млрд евро включват 4,9 млрд. евро в подкрепа на унгарската банкова система, както и 2,4 млрд. евро от МВФ и 5,5 млрд. евро от ЕС за финансиране на държавния дълг.

В края на юни унгарското правителство все още разполага с 3,2 млрд от кредита си от ЕС и МВФ.

Но докато финансирането за тази година изглежда подсигурено, картината за следващата остава не толкова ясна. Един от факторите, които накараха Орбан да обърне гръб на международните кредитори, беше тяхното настояване за бюджетен дефицит от под 3% от БВП за догодина.

Това, което е известно обаче, е колко точно от унгарския дълг достига до матуритет през 2011 г. Като цяло това са 7,8 млрд. евро – 2 млрд. евро към ЕС, 2 млрд евро в чуждестранна валута и остатъкът във форинти.

Вчера МВФ потвърди, че ще отпусне следващия транш от финансовия пакет от 20 млрд. евро за Румъния, при условие че правителството в Букурещ осъществи обещаната пенсионна реформа и изплати дълговете си към частните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
да, наистина, и смъртта е неизбежна - по-добре да не си губим времето да я чакаме излишно, ами веднага да се хвърлим под трамвая!...наистина не разбрах кое им е неизбежното на унгарците, и кое точно влошават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Отложиха неизбежното с година, просто си влошават още положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Браво на унгарците. Освободиха се от робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още