IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски банкер предупреди, че юанът може да бъде девалвиран

В случай на нужда от подкрепа на износа Пекин можел да използва по-високата гъвкавост по посока обезценяване на валутата

09:00 | 21.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китайски банкер предупреди, че юанът може да бъде девалвиран

Китай може да остави валутата си да поевтинее в случай, че се пови нужда от подкрепа на износа, заяви съветник на централната банка в интервю за японски вестник.

„Поради факта, че вече има гъвкавост на валутния курс, юанът може да бъде девалвиран в случай, че е нужна подкрепа на износа“, обяви Джоу Цижън, цитиран от marketwatch.

Цижън е член на комисията на висшите съветници на централната банка на Китай. Според него основният фокус на политиката в момента е валутният курс да се държи относително стабилен. Целта на това е да не се вреди на експортния сектор.

„Централната банка не може да позволи на валутния курс да се движи прекалено бързо. Най-важното е да се покаже на износителите и вносителите това, юанът не променя курса си, макар САЩ вероятно да не остават много доволни от това“, посочва той.

Мнението на Цижън е изключително ключово, тъй като илюстрира нежеланието на Китай да реформира радикално валутната си политика. Преди месец Пекин обяви, че прекратява фиксирания курс спрямо долара, който се задържа близо 3 години и че повишава гъвкавостта на валутата си. От тогава обаче не се е стигнало до някаква значима промяна, добавя медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Китай може да "остави валутата си да поевтинее" - но дали тя ще поевтинее? По-скоро обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още