IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто ли е новото злато?

Металът има широко приложение в индустрията, а по-ниската му цена го прави атрактивен за по-широк кръг инвеститори

12:27 | 13.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Среброто ли е новото злато?

Някога среброто е било по-скъпо от златото. Тези времена обаче отдавна са отминали, като такава е била ситуацията далеч назад в историята. В момента обаче много анализатори вярват, че среброто може отново да придобие по-престижен статут и дори да измести златото като предпочитан актив.

Това се обосновава с двойната функция на среброто – от една страна, също като златото, то е благороден метал с дългогодишен статут на средство за запазване на стойността в моменти на криза, а от друга, то си остава индустриален метал с все по-широко приложение.

Индустриалното приложение на метала, както и рисковият му профил дават предимства спрямо златото. Ако силният интерес на инвеститорите остане, може да очакваме значителен ръст в цената на среброто, се казва в анализ на немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Не е невъзможно годишното потребление на сребро в индустрията да скочи с 40 на сто през следващото десетилетие“, заявява Волфганг Росбау, експерт по пазарите на суровини от Metallhandelsgesellshaft. “В областта на соларните клетки се наблюдава значителен ръст на търсенето на злато, такава е тенденцията в пречистването на вода, електрониката и други“, посочва експертът.

Поради факта, че в повечето от тези области среброто не се рециклира, може да се очаква, че развитието им ще доведе и до по-голяма нужда от производство на сребро. В такъв случай, на фона на засилен интерес и от инвеститорите, със сигурност пред метала стоят добри дни.

До настоящия момент двойната функция на среброто не впечатляваше кой знае колко инвеститорите. Пазарните участници предпочетоха златото и по време на кризата неговата цена стигна 1 200 долара за тройунция – близо 70 пъти повече от цената на среброто, която е около 18 долара за тройунция.

Преди началото на кризата цената на златото бе по-малко от 50 пъти по-висока от тази на среброто. През 19-ти век пък превъзходството е било 11 пъти, показват данните. Мнозина инвеститори дори предпочитат да инвестират в класически индустриални метали като медта, които поскъпват значително при подем на икономиката, което не се случва в такава степен при среброто.

Много анализатори посочват, че рисковият профил на среброто е доста по-добър от този на класическите индустриални метали и дори от този на златото. Онези, които искат да се доверят на този съвет, могат да го направят най-лесно чрез инвестицията в сертификати, отразяващи движението на метала.

Един от най-добрите начини за такава инвестиция е сертификатът на Goldman Sachs върху лондонския фиксинг на среброто. При него няма такси, като единствен разход е разликата между цената купува и продава, която към момента е едва 2 цента.

Интересно за инвеститорите от Европа е това, че цената на среброто е в долари и освен на нейното възходящо движение трябва да се залага и на поскъпване на долара. В противен случай голяма част от печалбите може да бъде заличена лесно. За избягване на този проблем е създаден инструмент – сертификат Quanto, за който обаче има 4% такса за защита от валутен риск.

Независимо как се участва на пазара и дали среброто е предпочитан инструмент, следенето на неговата цена става все по-важно. Широката му употреба и статутът на благороден метал крият огромен потенциал за свиване на ценовата разлика със златото, а това е удобен модел за арбитраж.

И нищо чудно някой ден да се окаже, че среброто е новата "златна инвестиция" на трейдърите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
абитуриент
преди 13 години
стой си на кинти.......щом всички искат да ти ги вземат значи са без аналог за момента.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 13 години
еми викам да манипулираме тогава! а само да питам кое не се поддава на манипулация абитуриетче та да влагаме в него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
движенията са много резки , поддава се на пазарна манипулация.......!!!????.....а при навлизането в една ДЕФЛАЦИОННА СПИРАЛА и ПОКАЧВАЩ се долар -които са много вероятни през следващите години вероятноста да изгубите пари не е никак малка........а и щом толкова много взеха да пишат за него и да обясняват на дълго и на широко за преимуществата му, значи е време да излизате от пазара......????!!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още