IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швейцария с 10 млрд. загуба заради интервенциите си?

Институцията вероятно е натрупала доста загуби заради опитите си да ограничи поскъпването на франка

10:28 | 09.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Швейцария с 10 млрд. загуба заради интервенциите си?

Централната банка на Швейцария вероятно е натрупала счетоводна загуба от близо 10 млрд. франка (7,5 млрд. евро) от огромните си интервенции, с които институцията опита да спре поскъпването на швейцарската валута.

Пазарните анализатори очакват банката да обяви огромната загуба с доклада си за второто тримесечие на годината, който би трябвало да бъде публикуван в средата на август, предава Financial Times.

За момента икономистите не могат да дадат точна прогноза, тъй като централната банка на страната не разкрива нито кога, нито при какъв курс е била купувана чужда валута през последните месеци.

Според мнението на Мартин Неф, главен анализатор на Credit Suisse, “вероятно загубата ще бъде голяма“, допълва вестникът. Подобно е и мнението на Феликс Брил от Wellershohh&Partners, който очаква „доста значителни загуби“.

Индиректен сигнал за това, че се очакват сериозни загуби, бе даден през миналия месец, когато централната банка направи обратен завой в политиката си и заяви, че спира да се намесва на пазара.

От началото на финансовата криза валутните резерви на Швейцария са нараснали над четири пъти и са достигнали 230 млрд. франка. Само от декември 2009 година насам, те са нараснали със 135 млрд. франка. За този период валутата на страната поскъпна от 1,5 до 1,33 франка за евро.

Поскъпването на местната валута е доста притеснително за износителите от Швейцария, защото заради него тяхната продукция се оскъпява.

Загубата на централната банка пък е обезпокоителна заради нетрадиционния статут на публична компания, който институцията има. Около 61 на сто от нейните акции се държат от регионалните централни банки в различните кантони, а останалите са в ръцете на частни инвеститори.

Освен това активите и позициите на институцията не са изцяло гарантирани от държавата, обясняват от Financial Times.

Към момента една акция от капитала на банката струва 995 швейцарски франка, а според данни на Business Week дивидентната им доходност е 1,51 на сто. Акцията обаче е силно неликвидна, като средният прехвърлен обем е едва около десетина акции дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kravata_mu
преди 13 години
e не е, много ясно. тук говорим за ПУБЛИЧНА централна банка, дето можеш да си купиш акцийки от борсата в Швейцария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Zashtontcho
преди 13 години
kravata_mu, да не мислиш, че ФЕД в САЩ е държавна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kravata_mu
преди 13 години
доста изненадващ за мен факт - централна банка, която е публична. интересно наистина как контролират баланса на интересите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още