IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Лихвата в САЩ остава ниска заради проблемите в Европа

Дълговата криза на Стария континент влияе негативно на перспективите пред американската икономика

21:34 | 23.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фед: Лихвата в САЩ остава ниска заради проблемите в Европа

Федералният резерв на САЩ взе решение да остави лихвения процент в страната без промяна и той остана на рекордно ниско ниво, в близост до нулата. Така американската монетарна политика на страната остана без промяна за 11-ти пореден месец.

В края на двудневната си среща ръководителите на Фед понижиха прогнозата си за американската икономика. Това се вижда от термина, с който те определиха възстановяването, което в момента „протича”, а не се засилва, както бе казано през април, предава Market Watch.

„Финансовите условия се промениха и не са в подкрепа на икономическия растеж като цяло, основно отразявайки случващото се в чужбина”, се казва в официалното становище на Фед.

Анализаторите смятат, че Фед няма да промени политиката си докато не се видят ясни сигнали за възстановяване и стабилизиране след изтеглянето на правителствените стимули. Този въпрос стана доста актуален днес, след като данните за продажбите на жилища през май се срутиха с 33 на сто след изтичането на програмата за подпомагане на купувачите.

От Фед изразяват опасения относно развитието на дълговата криза в Европа, тъй като тя доведе до нови пазарни трусове въпреки рекордно ниските лихвени проценти в САЩ. Това показа, че финансовите пазари са доста чувствителни и нестабилни.

Очакванията са, че Фед ще започне да затяга монетарната политика поне в средата на следващата година. Сред причините за това са проблемите на пазара на труда, които се изразяват с доста високата безработица.

На фона на това не се наблюдава инфлационен натиск, което не принуждава Фед да вдига лихвения процент.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
To и 2003 нямаше инфлационен натиск и лихвите стояха цяла година на 1%. След което видяхме какво стана с жилищата...Ако лихвите се задържат прекалено дълго време ниски, след това и рязко да ги вдигаш - все тая, the damage is already done...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още