IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се срути до ново четиригодишно дъно

Днес еврото падна до 1,2112 EUR/USD на фона на 12-годишния връх на безработицата в еврозоната

14:29 | 01.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Еврото се срути до ново четиригодишно дъно

Еврото потъна до най-ниската си стойност за последните четири години днес, поевтинявайки до 1,2112 EUR/USD. Така единната валута продължи негативната си серия срещу зелените пари. През май еврото заличи 7,4 на сто спрямо долара, постигайки шести пореден месечен спад.

Серията от шест поредни месеца на червено е най-дългата за еврото от април 2000 година насам.

По изчисления на Bloomberg единната валута е заличила 50 на сто от ралито, регистрирано между октомври 2000 и юли 2008 година. През октомври 2000 година е отбелязано най-ниското ниво на еврото – 82,30 цента за едно евро, а върхът от юли 2008 година беше при 1,6038 долара за евро.

Днешният спад идва на фона на новината, че безработицата в еврозоната е достигнала 12-годишен връх от 10,1 на сто. Освен това върху настроенията на пазарите продължават да влияят пониженият кредитен рейтинг на Испания и оставката на немския президент Хорст Кьолер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Direct
преди 13 години
Я си сверете часовника, че статията вече не е актуална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 13 години
Еврото е изкуствена валута. Нито една страна от еврозоната, която го е приела не е имала НИКОГА валута, по-силна от долара. Растежът на еврото беше командван от Америка, която при Буш излапа фискалния излишък, оставен от Клинтън и единственият начин да ребалансира безумните си харчове беше девалвацията на долара. Америка в момента е в паника и се чуди как да върне старото статукво, но проблемът е , че Европа е потъващ кораб. Криви сметки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още