IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината клиенти на "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк"?

Някои големи компании вече са платили за руския газ по новата схема, заяви руският вицепремиер Александър Новак

11:59 | 19.05.22 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP

Половината от 54-те клиента на руския газов гигант "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк", заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Москва се стреми да принуди клиентите си да плащат за природния газ в рубли. Русия спря доставките на газ за България и Полша през април, след като те отказаха да изпълнят искането ѝ европейските купувачи да започнат да плащат за руски газ в рубли. Това породи опасения, че и други държави може да последват.

Финландският държавен енергиен доставчик Gasum отказа да премине към новата схема и обяви тази седмица, че ще отнесе спора за плащанията в рубли с "Газпром експорт" до арбитражен съд.

По време на форум в четвъртък Новак заяви, че някои големи компании вече са платили за руския газ по новата схема и че скоро Москва ще разбере окончателно кои компании са платили и кои са отказали да го направят.

"Плащанията за газ по основните договори са дължими... и има информация, че някои големи компании вече са открили сметки, платили са и са готови да плащат навреме", посочи Новак на форума.

"През следващите няколко дни ще видим окончателен списък кой е платил в рубли и кой е отказал", допълни той.

Почти всички договори за доставки, които компаниите от Европейския съюз имат с "Газпром", са в евро или долари, а някои водещи западни компании вече са открили сметки в "Газпромбанк", пише още Ройтерс.

Откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк", каквато е предложената схема на "Газпром" за плащане на природния газ, не е в съзвучие с режима на санкции на ЕС срещу Русия, заяви вчера говорителят на комисията Ерик Мамер по време на редовния брифинг в Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
жалко кашонец.... деменцията ти се е засилила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Йориста, Ватников и прочие ... Са само псевдоними на една и съща "джурналистическа" особа от тоя жълт сайт ... За да получи малко повече пари, един "джурналист" е приел да бъде едновременно и тpoл, и мoдepaтop на коментарите ... Toecт, когато човек пише нещо, различно от "пропагандата" на тоя сайт, коментарът му или бива изтрит, или се включват тролеите като Ватников и прочие, за да покажат лоялност към ... Защото от там си получава заплата ... Жалка история ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 1 година
Начи сичките, дето са приели условията на руснаците, не са хванати с капан на Витоша - знаят и за санкции и за манкции. Едва ли преливат от любов към Русия. Открили са сметки в гъзпромбанк, щото последствията от нарушението на санкциите са по-приемливи за тях от последствията от спазването им - просто кат бел боб. Когато повечето от тези 54 клиента приемат тази новоналожена от Путин процедура, това ще означава, че те просто не са имали друг избор. И тогава на руснаците ще им остане още един избор - да продължат да продават при тези условия, или да поставят вече по-сериозни такива, за да продължат с доставките. И те така ... ;) :lol: Но доброто за тукашната менажерия ще бъде, че пак ще имат правото да се изходят тук с "юридически" и не чак толкоз юридически анализи и лични емоционални еръпции, за разлика от затъналите в кал и диктатура *** . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
xkm
преди 1 година
Каквото повикало - такова се обадило , юристе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Никой контрагент на газпром няма икономически и правен интерес от това газпром чрез корупция да си купува конюнктурните политици в НС на неговата държава, които да обслужват руските държавни интереси, съвпадащи на 100 процента с интересите на газпром с цел посочената държава да не си разработва собствените газови и петролни находища. Никой контрагент няма да прави бизнес с контагент, на когото не вярва дори при изрядно подписан договор, никой контрагент няма да прави бизнес с контрагент, изгубил европейскот корпоративно доверие и който използва доставките на енергийни суровини като руско енергийно оръжие за изнудване.Просто е, но не е за простички хорица като руските тр000лове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Делът на гъзпром се е свил вече, към днешна дата са на 50% от най-добрата си година. В момента вносът в ЕС през 19-тата седмица от 2022 е 8652млн.м3, от тях 1998млн.м3 е на рашистите. Те не само нашата държава изгубиха като клиент... До краят на годината вероятно ще изгубят и 50% от Германия. Чекай да видиш чудо с петролът, желязната руда и чамовият материал. А още по-интересно ще стане като започнат в основните им пазари на военна техника да правят анализ на представянето на железата на бойното поле... :)))... Добре че имат излишъци от девочки, и чопнаха една реколта на украинците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
xkm
преди 1 година
Хората си гледат интереса , не влагат емоции и не вярват на пледоарии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Пояснявам - когато говоря за Европа, изключвам Русия, защото Русия не е европейска страна. Да, има територия на континента ни, но територия има и Турция. Русия е азиатска страна и се управлява по такъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Нормално. Въпросът е дали ще продължат тези договорки следващите години или ще намалее делеът на Газпром в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
petrg5s
преди 1 година
Да говориш за кражба,когато в същото време "окрадените" убиват десетки хиляди невинни хора ,убиват деца,обстрелват църкви,синагоги и джамии,бомбандират съвсем нарочно болници и родилни отделения, показва колко неадекватен руски поми*яр си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още