IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да използва замразени средства на руски олигарси за Украйна

Според оценките на украинските власти възстановяването на страната ще коства 1 трилион евро

16:32 | 18.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

ЕС вече започва да подготвя плановете за възстановяване на Украйна и като част от източниците за финансиране са иззетите активи на руските олигарси, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Агенцията припомня и изявления на финансовия министър на Германия Кристиан Линднер, който в интервю за европейски медии, коментира, че Берлин има готовност да използва замразените активи на руската Централна банка за финансиране на възстановяването на Украйна.

В САЩ също се подготвят за края на войната в страната и призовават за нов "План Маршал" по подобие на мерките за възстановяване на Европа след края на Втората световна война.

"Украйна ще се нуждае от масивна подкрепа и частни инвестиции за възстановяване и развитие", коментира американският финансов министър Дженет Йелън по време на реч в Брюксел във вторник (17 май).

По-рано днес (18 май) председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен коментира, че общността ще отпусне помощ от 9 млрд. евро на Киев за тази година и ще има водеща роля при възстановяването на украинската икономика след края на войната.

За целта в Брюксел се надяват да привлекат отделните страни от ЕС към плана си за реконструкция, който ще включва и реформи, както и международни институции и други донори.

По изчисленията на украинските власти Украйна се нуждае от 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие социални плащания, изплащането на заплати, пенсии и други разходи. Според предварителни обсъждания ЕС, заедно със САЩ и други донори, ще осигурят пакет от общо 15 млрд. долара, за да подкрепят краткосрочно Украйна в следващите три месеца.

Според източници на Bloomberg европейският дял от този фонд се осигурява от заем, гарантиран от европейския бюджет.

По време на Съвета на външните министри на ЕС, провел се в Брюксел на 16 май, украинският външен министър Дмитро Кулеба е изчислил, че за възстановяването на страната му ще бъдат необходими 1 трилион евро, допълват още източниците на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
ЕС е пословично щедър към държави извън него (ако не броим Сърбия, Либия, Сирия, Ирак). Само трябва да вдигне вноските на държавите членки, да емитира още общ дълг и готово. Само се надявам след това да прояви същата щедрост и към най-бедната държава членка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
300те милиарда запорирани мордорски пари ще свършат добра работа. Злите opки ще си платят искат или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Запада от 500 години е пиратски, колонизаторски, грабителски и нацистки. Това му е равновесното състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Добра идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още