IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната търговия с диаманти се пропуква заради санкциите срещу Русия

С наближаващия сватбен сезон в САЩ отчаяни делегации търсят решение в Индия – най-големия износител в света

17:17 | 14.05.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg</em></p>

Снимки: Bloomberg

Руската инвазия в Украйна разрушава търговията за милиарди долари, която се простира между вледенените диамантени мини в Сибир, потайните търговски къщи в Антверпен, прашните ателиета за шлифоване в Индия и магазините с блестящи дизайнерски бижута в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Руският миннодобивен гигант „Алроса“ доставя около една трета от необработените камъни в света, а американските санкции срещу компанията причиняват паника в индустрията. Компании от Tiffany & Co. и Signet Jewelers обявиха планове да спрат продажби на руски диаманти. С наближаващия сватбен сезон в САЩ отчаяни делегации търсят решение в Индия – най-големия износител в света, който обработва и полира девет от всеки 10 камъни.

САЩ разчитат на Индия за близо половината си диаманти. Това прави Ню Делхи ненадмината заинтересована страна в управлението на кризата и поддържане предлагането на магазините на Пето авеню. Прекъсванията могат да намалят доставките в Северна Америка и да струват на Индия 2,5 млрд. долара тази година, или почти 10% от годишните ѝ продажби. Тъй като пандемичните ограничения се вдигат, Signet и други бижутери очакват 2,5 млн. сватби в САЩ тази година – най-високият брой от четири десетилетия.

В индийския град Сурат – един от най-големите световни центрове за шлифоване, базарите на диаманти утихната през последните седмици. Работниците седят безучастно и мърморят над чаша чай. Вносът на нови камъни намалява. Цените също. На практика всички се оплакват от едно и също: санкциите са поставили износителите в трудна ситуация. 02 02

„Обикновено улиците са препълнени с купувачи и продавачи“, казва Маниш Джайн, търговец, който седи без работа с неколцина други в горещите дни този месец. „Цените внезапно спаднаха, откакто започна войната, и сега се оказа, че държим скъпи запаси без купувачи“.

Засега вратичка в американските санкции позволява внос, който е „значително променен“ в страни като Индия, макар че законодателите се опитват да затворят подобни възможности. Майсторите, обработващи камъните, обаче казват, че някои клиенти са започнали да отказват добити в Русия диаманти, определяйки ги като конфликтни. При толкова голяма несигурност индийските трейдъри се готвят да отбелязват произхода на всеки камък – пренасочвайки руските към по-приятелски пазари като Китай, Югоизточна Азия или Обединените арабски емирства.

Индия все още изнася руски диаманти към САЩ, тъй като текущите запаси са получени преди санкциите. Но това предлагане ще се изчерпи до първата седмица на юни, посочва Випул Шах, заместник-председател на индийския Съвет за насърчаване износа на скъпоценни камъни и бижута. И макар че много европейски страни още не са ограничили изцяло вноса на руски луксозни стоки, списъкът и там расте. Великобритания обяви, че луксозните стоки от диаманти до черен хайвер ще бъдат забранени или тежко облагани.

De Beers – вторият по големина доставчик на диаманти в света, също е ограничен в добива на нови диаманти. Компанията сега разполага само с работни запаси, макар че мините ѝ работят с пълна сила. Има малък шанс за съществени увеличения в доставките преди 2024 г., когато се планира разширяването на водещата ѝ южноафриканска мина да приключи.

Много трудно е да се очаква от нас да предложим нова продукция“, казва Брус Клийвър, главен изпълнителен директор на De Beers, в интервю от Кейптаун.

Губенето на достъп до руските диаманти в дългосрочен план ще унищожи индустрията, казва Шах, заплашвайки хиляди работни места в Индия и удряйки основни търговски центрове по света.

Алросаотмени последната си продажба през април и е малко вероятно да продава големи обеми отново този месец, посочват запознат източници. Цената на малък необработен диамант – вида, който би положен с други около диамант в годежен пръстен, се е вдигнала с 20% от началото на март, казват източниците.

Диамантите не са като петролът, където някоя друга страна може да скочи и да компенсира недостига“, казва Шах. „Не излизат нови мини на други места. Зависимостта ни е огромна“. Скъпоценните камъни и бижутата са третият по големина източник на приходи от износ на Индия, внасяйки около 39 млрд. долара за фискалната година, приключила в края на март. 01 01

В диамантения квартал в Манхатън, където продавачите привличат туристите в десетките неоново осветени магазини, търговците казват, че бизнесът е изпаднал в застрой през последните няколко месеца.

Санкциите от САЩ предизвикаха търкания с Ню Делхи. Макар че голяма част от Запада остава обединена срещу руската агресия, Индия, която смята Москва за близък политически и търговски съюзник, продължава да внася петрол, оръжия и суровини. Това предизвиква раздразнение – а понякога дори гняв – от съюзниците в НАТО и Вашингтон. Те виждат мекия подход на премиера Нарендра Моди към Русия като предателство на приятелската демокрация.

Трудностите, пред които е изправена Индия, се споделят от много страни с дългогодишни отношения с Русия: в хиперглобализираната икономика как успокоявате спаринг партньорите си, докато в същото време защитавате местния растеж?

Това е загадка без ясни отговори. Индия е най-големият купувач на руски оръжия, макар че цялостните търговски отношения са сравнително ограничени. Официалните лица обмислят начини да продължат да правят бизнес, след като САЩ и Европейският съюз блокираха Русия от системата SWIFT. Един от подходите включва Русия да депозира рубли в индийските банки, където след това ще бъдат обменяни в рупии.

Делегация от „Алроса“ посети Индия миналия месец и се срещна с клиенти и търговски групи, за да обсъди продажбата на диаманти, използвайки тази вратичка, казват запознати източници. Разговорите обаче не достигнаха до резултат, казват източниците, и представителите остават чувствително настроени да не провокират САЩ, които възприемат Индия като регионална проверка за силата на Китай. „Алроса“ е отказала коментар.

При липсата на дългосрочно решение трейдърите в Сурат – индустриалния център в родния щат на Моди Гуджарат, се изнервят.

Градът е дом на около 5000 ателиета за шлифоване, вариращи от такива, които наемат стотици работници, до други с една шепа хора екип. В Махидхарпура – най-големия базар, търговците използват пинцети и лупи, за да инспектират хиляди скъпоценни камъни, подготвени за западните бижутери. Има толкова много шлифоващи майстори, че някои разстилат памучни постелки по улиците и работят навън.

Заводите са еталони на спокойствието. Често единственият шум, който се чува, е бръмченето на някое радио. В B. Virani & Co., която доставя на клиенти като Tiffany, работниците работят на по 10-часови смени на подобна на грамофон машина, която обработва диамант. Заплатите се въртят около 450 долара месечно.

По време на посещение наскоро трейдърите казват, че времето им на работа изтича. По-малките заводи, някои от които работят от десетилетия, ще бъдат първите, които ще загинат, ако санкциите се запазят. Няколко подразделения вече са започнали да намалят работните часове. Хаотичната логистика на отделянето на руски скъпоценни камъни – които обикновено не са по-големи от няколко милиметра – от такива от Африка или Канада може да обърне индустрията, в която работят милион души в Сурат.

Абхишей Баид – търговец от трето поколение, казва, че това е перспектива, която тревожи всички.

Тренираното око може да различи диаманти от различен произход по цвят, но да правиш това в по-голям мащаб е невъзможно“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Руски суровини - Индийски труд а печалбата " обират" Англосаксонците - Американците и Англичаните те определят цената - борсовата цена. Докато суровината и трудът спрямо общата стойност е много малка а печалбата идва от спекулацията - изкуствено завишена цена. Изглежда ерата на тези " цивилизовани" пирати ковбои с костюми и вратовръзки вече е под заплаха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
ей това копейките незнам как живеете... навсякъде ви се привиждат обвинения към Късия психопат... в статията никъде не е написано името на вожда ви... иначе статията е тотален миш-маш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Нерде диаманти, нерде Русия. Пак некои се изцапаха. И както обикновено, дежурното обвинение на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още